Hidasta elämää Oman maan mansikat

Hanami- vuoden suurin kukkajuhla

nature sunny flowers garden

Vuoden suurin kukkajuhla Hanami on käsillämme parhaillaan myös täällä Suomen peräkolkissa, vaikka oman takapihamme kirsikka antaakin vielä odottaa kukintaansa. Japanissa Sakura eli kirskikkapuiden kukinta on yksi vuoden suurimpia luonnon spektaakkeleita. Sen tuloa ennustetaan (Sakura zensen) lukuisien, ympäri maata sijoitettujen referenssipuiden avulla. Valtuutettu viranomainen tarkkailee puita päivittäin ja tiedottaa valtakunnallisesti, kun aika kukinnalle koittaa. Silloin väestö kokoontuu juhlimaan tätä muutaman päivän kestävää näytelmää piknikeille maan puistoihin. Tätä kukkien ihailua kutsutaan nimellä Hanami. Juhlan aihe on uusiutuminen, elämä, luonto ja toivo. Illalla juhlinta jatkuu Yozakuran eli yökukkien merkeissä nauttien sakea lyhtyjen valossa.

photo of cherry blossoms
Photo by Sunyu Kim on Pexels.com

Japanilaisille tämä vuotuinen kevään juhla on ehdottomasti tärkeimpiä Ichigo Ichien, eli japanilaisen hetkessä elämisen filosofian ilmentymiä. Juhlinta on viety kovin yksityikohtaiselle tasolle, jotta pieniä juhlanaiheita riittäisi koko lyhyen kukinnan ajalle. Juhlan ensimmäinen osa on kaika, joka kirjaimellisesti tarkoittaa nuppua. Seuraava hetki on mankai, eli ohikiitävä hetki, jolloin kukka on täysin auennut. Tätä seuraa hanafubuki, eli kukkien variseminen maahan. Jopa tätä juhlitaan. Sillä kuuluuhan kaiken hyvän päättymistäkin juhlia sille kuuluvalla arvokkuudella.

Japanilaiset ovat löytäneet näistä edellä mainituista kukinnan termeistä linkkejä myös ihmisen elämään. Esimerkiksi kaikalla voidaan viitata johonkin yhtäkkiseen ja luovaan ideaan tai intohimoon, joka sykähtää sisälläsi. Mankailla voidaan kuvastaa esimerkiksi tilannetta, jossa ihastus päätetään muuttaa rakkaudeksi tai idea toteutetaan järjestelmällisellä ja tavoittellisella tavalla. Eli kaika käännetään Mankaiksi. Näksin myös, että lapseni ovat mitä suloisimipia, pieniä kukannuppusia, kaikoja. Itse puolestani elän tällä hetkellä elämäni parasta mankaita. Ja mankain tuoman viisauden siivittämänä en enää pelkää hanafubukia, vaan odotan keinutuoliaikaani näkien sen seesteisenä mutta toivottavasti aktiivisena ja onnellisena elämän iltapäivänä.

Vinkkejä Hanamin juhlintaan

Miten teillä hanamoidaan tänä vuonna? Meillä järjestetään päivällä sushiöverit pihalla. Sushien tekeminen ei ole niin työlästä kuin ajatellaan. Etenkin, kun koko perhe osallistuu. Onnistumisen salat ovat riisissä, jonka valmistamisessa kannatta noudattaa sushiriisipakkauksen ohjeita kirjaimellisesi ja orjallisesti. Sushien lisäksi ajattelimme tehdä kesäkääryleitä. Täytämme ne todennäköisesti salaatilla, pavuniduilla, porkkanalla, paprikalla, kurkulla ja vuolukanalla. Onnistumisen salaisuus on riisipapaerin esikäsittelyssä. Se pitää upottaa nopeasti haaleaan veteet eikä missään nimessä uittaa kuumassa vedessä 15 sekuntia, kuten monessa paketissa neuvotaan. Paperi ei nimittäin saa olla liian tahmeaa, kun sitä täyttää ja taittelee rullaksi. Dippikastikkeeksi laiskalle kelpaa vallan hyvin sweet chili- kastike. Jos haluat valmistaa vallan herkullisen kastikkeen, sellainen syntyy Kotilieden reseptillä. Ainekset ovat niinkin yksinkertaiset kuin ruokosokeri, vesi, kalakastike, riisiviinietikka, chili, lime ja valkosipuli. Lisämakua saa vaikka soijasta, inkivääristä ja maapähkinätahnasta.

cooked foods
Photo by Isabella Mendes on Pexels.com

Illan viiletessä ajattelimme (metsäpalovaroitusten salliessa) loimuttaa lohta tulipadassa tai grillata chilissä ja valkosipulissa marinoituja jättiläiskatkarapuja käyttäen niitä sitten Poke Bowlien täytteenä. Kulhoihin laitamme pohjalle riisiä ja ennen koko komeuden viimeistelyä grillin tuotoksilla, furikakella (sekoitus mustia ja valkoisia sesamsiemeniä ja kuivattua merilevää) ja merileväsalaatilla, piilotamme väliin avocadoa, mangoa ja kurkkua. Juotavaksi tarjoillaan aikuisille sakea ja valkoista teetä, lapsille kirksikkalimua tai japanilaista Ramune- limonadia. Ramunea löytyy meidänkin marketeista jo monenmakuisina, mutta niiden juju piilee pullon avaustekniikassa. Pullon suulla on lasinen kuula, joka painetaan korkin avulla pullon kaulalla olevaan syvennykseen.

Musiikkivinkkejä Hanamin juhlintaan:

  • Spotifyn soittolista nimeltä Japanese Lounge
  • Kikuo: Japanilainen, laajasta instrumenttien tekstuureista ja ääniefekteistä tunnettu tuottaja
  • Baby Metal: Japanilainen Kawaii- heviä edustava yhtye

Vuoden suurin kukkajuhla on täällä. Nautitaan siitä ja juhlitaan!

Vastaa