Kukkaronnyörit

Mikä on todellinen tuntipalkkasi?

Työstä saamamme korvauksen suuruus on yksi kriteereistä, joiden pohjalta teemme uravalintoja. Myöntäkää pois vaan, palkka on työnteon motivaattori muiden motivaattoreiden joukossa. Monesti emme kuitenkaan tule ajatelleeksi, mitkä tekijät vaikuttavat olennaisesti lopulliseen tilipussiin kokoon, vaikka tieto voisi vaikuttaa valintoihimme ratkaisevastikin. Nimittäin, se mitä palkkakuitissamme lukee, ei välttämättä aina ole koko totuus. Asiaa on pohdittu varsin pitkälle Vicky Robinin teoksessa Your Money or Your Life, jota suosittelen oman talouden hallinnasta kiinnostuneille erittäin inspiroivana elämäntapaoppaana https://vickirobin.com/.

Aion nyt esimerkinomaisesti selventää hiukan tätä todellisen tuntipalkan ajattelumallia. Oletetaanpa vaikka, että palkkasi on 3000 € /kk. Kuukaudessa on 19-23 työpäivää, riippuen kuukaudesta. Tuntipalkkasi saat jakamalla kuukausipalkkasi kuukaudessa tekemiesi tuntien määrällä. Ajatellaanpa, että kuukaudessa on 21 työpäivää ja teet 7,5 -tuntista työpäivää. Työtunteja kerääntyy 157,5. Tuntipalkaksi muodostuu 19,05 € / h.

Vaan oletko koskaan ajatellut asiaa hiukan pidemmälle? Veroprosenttisi osuu 3000 €: n kuukausipalkalla 16,5 % paikkeille. Maksat siis veroja 495 € / kk. TyEL- maksu vuonna 2020 alle 53- vuotiaalle työntekijälle on 7,15 % palkasta. Maksat siis TyEL- maksua 214,5 € / kk. Työttömyysvakuutusmaksu vuonna 2020 on 1,25 % palkasta. Maksat siis sitä 37,5 € / kk. Näin ollen näiden pakollisten maksujen jälkeen tilillesi kilahtaa kuukausittain 2252,1 € / kk.

Mitä muita kuluja työntekosi sinulle aiheuttaa epäsuorasti? Onko sinulla auto, koska tarvitset sitä työmatkasi kulkemiseen? Ehkä haluat omistaa auton joka tapauksessa, mutta leikitään, että pärjäisit tai hekä haluaisitkin elää ilman autoa. Onko lapsesi päiväkodissa, jotta voit olla päivisin töissä? Ehkä hän olisi siellä muutenkin opettelemassa sosiaalisia taitoja, mutta leikitään, että hän voisi jossain muussa tilanteessa olla päivähoidossa osa- aikaisesti tai vaikka kotona. Onko toimitilojenne alakerrassa vastustamattoman hyvä lounasravintola? Kuulutko ammattiliittoon?

Oletetaan, että yllä mainitut seikat aiheuttavat kuluja sinulle kuukausitasolla. Käytät esimerkiksi polttoaineeseen 80 € / kk, auton vakuutukseen 50 €/ kk, liiton jäsenyyteen 20 € /kk, lounasaterioihin 199,50 €/ kk ja päivähoitoon 180 €/ kk. Oletetaan myös, ettet saa vähennettyä työpaikkamatkustusta verotuksessa, sillä omavastuu on suurempi kuin edullisimman matkustustavan mukaan muodostuvat kustannukset. Näistä menoeristä muodostuu yhteensä 529,50 € / kk. Käteesi jäävä palkka onkin 1723,50 € / kk ja tuntipalkkasi 10, 94 € / kk.

Ajatusleikkiä tuntipalkan ympärillä voi jatkaa oman tilanteen mukaan vaikka kuinka pitkälle. Voit laskea mukaan esimerkiksi auton arvon alenemisen, työtä varten tarvitsemasi jakkupuvut ja meikit, perjantaisen viinipullon, jonka koet ansaitsevasi palautuaksesi, kaukomatka kesällä, jonka koet tarvitsevasi palautuaksesi…En sano, ettetkö tekisi lomamatkaa joka tapauksessa tai ettetkö pukeutuisi jakkupukuun kotona, mutta mieti omia näkökulmiasi ja leikittele niillä.

Eikä tässä vielä kaikki. Laskukaavan mukaan, jossa teet 21 työpäivää viikossa 7,5- tuntista työpäivää, teet 157,5 tuntia työtä viikossa. Mitäpä jos lisäämme tähän vielä tunnit, joita käytät vapaa- ajastasi työhösi. Oletetaanpa vaikka, että työmatkasi vie puoli tuntia suuntaansa ja lapsen päivähoitoon vienti ja sieltä haku vievät kukin puoli tuntia. Tällöin voit lisätä päivittäiseen työntekoon käyttämääsi aikaan kaksi tuntia. Tätäkin ajatusleikkiä voi jatkaa suuntaan jos toiseenkin. Valvotko öisin tunteja miettien työasioita? Luetko sähköpostisi vielä illallakin? Teetkö ylitöitä ilman korvausta? Avaudutko puolisollesi ikävistä tilanteista töissä? Tarvitsetkö töistä palattuasi omaa aikaa sohvalla kääntääksesi työroolin vuoden paras mutsi- rooliksi?

Lasketaan kuitenkin tässä tilanteessa mukaan vain kaksi tuntia päivittäin työmatkoihin ja päiväkotirumbaan. Teet siis joka kuukausi 199,5 tuntia työtä ja siihen liittyviä pakollisia toimintoja. Ja niin oikeaksi tuntipalkaksesi muodostui 8,64 €.

Esimerkki on fiktiivinen. Tarkista luvut vastaamaan omaa tilannettasi ja käytä tarvittaessa palkanlaskennan tai verotuksen ammattilaista.

Vastaa