Moni aloitti vuoden päättämällä olevansa bikinkunnossa kesällä, juoksemalla maratonin syksyllä tai ihan vaan repimällä itsensä sohvalta ylös. Minut haastettiin itsenäisyyspäivän 2020 kunniaksi juoksemaan 1000 km vuodessa sekä tekemään 200 lihaskuntoliikettä Ihan. Joka. Päivä. Näissä päätöksissä, haasteissa ja uudenvuodenlupauksissa on se paha puoli, että ne yleensä tuppaavat nuupahtamaan viimeistään loppiaisena. Uskonkin, että onnistumisen salaisuus on siinä, ettei ota itselleen liian suurta palaa purtavaksi. Jos et ole koskaan juossut, on viisaampaa tavoitella aluksi kolmen kilometrin hölkkää maratonin sijaan. Ja jos ongelmasi on arjen ajanhallinta, on ehkä viisampaa tehdä ensin vaikka yksi muutos ammurutiineihin sen sijaan, että laittaa koko kalenterin ylösalaisin. Ja jos haluat mennä herkkulakkoon, saatat altistua houkutukslle entistä enemmän totaalikieltäytyessäsi pullasta ja karkista. Päätä ennemmin vaikka, että saat syödä kaksi palaa suklaata päivässä tai herkutella kakkupalalla kerran viikossa. En ole ravitsemusterapeutti ja tietenkin totaalikieltäytyminen voi toimia jonkun kohdalla. Omalla kohdallaani kohtuus, realististen tavoitteiden asettelu, armollisuus ja järkevä salliminen ovat toimivia kokonaisuuksia.
Vaan mitäpä kuuluu omille jumppahaasteilleni toukokouun edettyä jo loppupuolelle?
Juoksu
Talven vauhtispurtit ja vetotreenit ovat vaihtuneet pitkiin, hitaisiin zen- lenkkeihin. Jostain syystä keho kaipaa tällä hetkellä rauhallisempaa tahtia. Myös polkujuoksukausi on lumikasojen sulettua ja pahimipien mutavellien kuivuttua alkanut hyvin. Nautin kevään etenemisestä pitkillä ja rauhallisilla lenkeillä, joiden aikana pääsen lähes meditatiiviseen flow- tilaan. Tällainen juoksu ei välttämättä kehitä vauhtia eikä voimaa mutta ylläpitää kestävyyskuntoa ja mielen hyvää oloa.
Saadakseni kasaan 1000 km vuodessa, täytyy minun juosta noin 19 km viikossa. Tällä hetkellä viikottainen keskiarvoni pyörii 22 km:n tietämillä. Yhteensä kilometrejä on kertynyt 504. Eli tavoitteeseen ollaan matkalla jopa hiukan etupainoitteisesti. Tällaisen määrän juokseminen ei fyysisesti ole minulle hankalaa. Mutta se vaatii jo hiukan aikataulullista suunnittelua. Ja saa aikaan pientä stressiä jos en ole viikon aikana torstaihin mennessä päässyt vielä lenkille kertaakaan.
Kehonpainotreeni
Haasteen alettua on seitsemänä päivänä jäänyt jumppa tekemättä. Maaliskuussa välipäiviä tuli pienoiseen komplikaatioon johtaneen rintapattibiopsian seurauksena. Ei aihetta huoleen, patti oli onneksi hyvänlaatuinen. Ahdistus tietoa odotellessa oli kuitenkin aivan järkyttävä ja sen lisäksi haava, josta näytteet otettiin, ei mennytkään ihan helposti umpeen. Siksi muutama päivä meni helppoja kävekylenkkejä tehden, metsässä, oma puoliso ja kuolemanpelko seurana. Monena päivänä on tullut tehtyä enemmän kuin 200 liikettä, mutta päätin jo alussa etten saa kompensoida väliin jääneitä päiviä tekemällä muina päivinä enemmän. Sen sijaan päätin, että 5.12.2021 teen 100 liikettä jokaista väliin jäänyttä päivää kohti. Eli 700 liikettä on jo ”rangaistuslaskurissa”.
Alkuun jumppa meni keskivartaloharjoitteiden parissa vatsalihaten erkauman vuoksi, mutta saatuani maaliskuussa luvan otta haltuun taas koko repertuaarin, palasin rakastamieni kyykkyjen, punnerrusten ja leukojen pariin. Lankuista olen luopunut käytännössä kokonaan, sillä keskivartalopellin kovan kunnon sekä leukatreenien tuoman riipuntavoiman puolesta olen siirtynyt tekemään vatsoja tangosta roikkuen. Olen todennut tavan tehokkaammaksi ja selkäystävällisemmäksi kuin lankkuasennosta tehtävät vatsat. Viikottain tekemäni Murphy- treeni on johtanut läpimurtoon leuanvetojen kanssa. Saan tehtyä puhtaan, avustamattoman leuanvedon. Vihdoin.
Vatsalihasten erkauman aiheuttama selkäkipu on pääosin poissa. Tämä on aivan uskomaton tulos. Enne selkäni oli 90 % ajasta todella kipeä. Nyt se on 5 % ajasta hiukan jäykkä. En olisi uskonut pääseväni selkäkivusta näin helpolla. Enkä sitä, että erkauman voi saada kuntoutettua näinkin nopeasti pelkästään täsmätreenillä. Mutta oloni on todella energinen ja huippuihana, kun selkäkipu on historiaa!
Mitä sinun treenivuoteesii kuuluu?