Hidasta elämää

5 vinkkiä essentialistille

Follow my blog with Bloglovin

Essentialismi on näkemys, jonka mukaan asioilla on sisäänrakennettu olemus, joka on välttämätön toiminnan ja identiteetin kannalta. Essentialismia ovat pohtineet aikanaan Platon ja Aristoteleen kaltaiset filosofit ja se on kautta aikojen ollut varsin väitelty filosofian aihe (Wikipedia).

Tämän päivän essentialismia voi kaltaiseni amatöörifilosofin mielestä soveltaa yhteiskuntaan, yritysmaailmaan tai vaikka omaan elämään. Mitä piirteitä, kykyjä, toimintoja ja ominaisuuksia meissä on, mitkä tekevät meidät meiksi ja ovat välttämättömiä olemisemme kannalta?

1. Mieti, onko se, mitä haluat, oikeasti sitä, mitä tarvitset

Haluamme elämäämme asioita. Haluamme uuden auton. Haluamme uudet kevätverhot. Haluamme herkkuvälipalan. Haluamme viimeisimmän älyhärpättimen. Haluamme uudet pihaistutukset. Haluamme juosta maratonin. Haluamme kauniimmat pakarat, lisää liksaa, titteleitä ja valtaa. Haluamme lapsistamme urheilutähtiä. Haluamme näitä asioita erinäisistä syistä; Koska naapurillakin on uusi auto. Koska uusin älyhärpätin nyt vaan pitää olla. Koska vanhat verhot kyllästyttävät. Koska jos lapsemme ovat tähtiä, ehkä mekin saamme osamme fortunesta ja famesta. Koska raha tuo valtaa.

Haluaminen on tietenkin ihan fine. Ja uuden, kauniin asian hankkiminen tai palkankorotus saattavat tuottaa mielihyvää hetkellisesti tai vaikka pidemmäksikin aikaa. Ovatko haluamamme asiat meille kuitenkaan välttämättömiä tai edes tärkeitä? Vai ovatko ne kuitenkin vain haluja? Ne eivät ainakaan ole välttämättömiä ominaisuuksia, jotka tekevät meistä meidät.

2. Mieti, ovatko sinun välttämättömyytesi esineitä, asioita, henkilöitä vai näitä kaikkia

Minulle välttämättömyyksiä ovat elämääni valitsemani sekä onnellisten sattumien kautta elämääni ilmestyneet ihmiset. Lisäksi minua määrittelevät arvopohjani, fyysinen ja henkinen lämpö sekä kyky tarjota edellä mainitsemille ihmisille perustarpeiden tyydytystä. Välttämättömyyksiini sisältyy siis henkilöitä, asioita ja esineitä, tässä järjestyksessä. Minulle tärkeää on pystyä elämään elämääni sekä kohtelemaan muita arvojeni mukaisesti.

3. Karsi turhuudet

Kenties sinulle on jo muodostumassa käsitys siitä, mikä on turhaa. Älä pelkää hankkiutua siitä eroon. Toksiset ihimissuhteet, turhat menoerät, rasittavat huoltokohteet, eteisen kaapin kummallinen kodittomien ja parittomien ryjien laatikko… Just name it! Luopumalla elämää rajoittavista ja hankaloittavista, tarpeettomista tekijöistä saat tilaisuuden keskittyä olennaiseen.

4. Vaali jäljelle jäävää

Jäljelle jää siis olennainen. Oletko haaveillut, että sinulla olisi vihdoin aikaa jatkaa kauan sitten ajanpuutteen vuoksi hylkäämääsi harrastusta? Toivotko ehtiväsi leipoa lapsesi kanssa täytekakun sen sijaan, että aina kieltäytyisit vedoten milloin mihinkin kiireeseen tai omaan jaksamattomuuteesi? Haluatko antaa avioliitollesi mahdollisuuden vaikka se jäi kummankin urahaaveiden, rahahuolien ja vaippakasojen alle? Tartu olennaisuuksiin ja tee niistä elämäsi keskiö.

Kuva kirjasta Greg McKeown; Essentialism, The Disciplined Pursuit of Less

5. Älä soimaa itseäsi menneestä äläkä tulevasta

Olisinpa tajunnut aiemmin. Miksen tajunnut aiemmin? Miksei kukaan kertonut? Pitikö oppia kantapään kautta? Se on se ja sama, menneet ovat menneitä. Älä soimaa itseäsi, vaan keskity siihen, että tiedät nyt. Käännä menneisyyden tappiot ja sitä kautta saamasi viisaus voitoksesi.

Kukapa meistä askeetikoksi haluaisi? Tai onhan heitäkin. Mutta suurin osa meistä haluaa välillä hemmotella itseään, suoda itselleen hetken juhlaa ja luksusta. Ihailen niitä, jotka pystyvät pidättäytymään elämän houkutuksista. Mutta samalla uskon vahvasti, että totaalikieltäytyminen ja lakkoilu eivät kuulu elämän välttämättömyyksiin. Vaan päinvastoin. Lasillinen kuplivaa, perheeltä salaa syöty suklaapatukka tai laiska iltapäivä riippukeinussa höpöhöpöpokkarin kanssa ovat siis olennainen osa mielenterveellistä elämäntapaa!

Vastaa