Hidasta elämää

5 vinkkiä essentialistille

Essentialismi on näkemys, jonka mukaan asioilla on sisäänrakennettu olemus, joka on välttämätön toiminnan ja identiteetin kannalta. Essentialismia ovat pohtineet aikanaan Platon ja Aristoteleen kaltaiset filosofit ja se on kautta aikojen ollut varsin väitelty filosofian aihe (Wikipedia). Luopumalla turhasta voit keskittyä olennaiseen.

Tämän päivän essentialismia voi kaltaiseni amatöörifilosofin mielestä soveltaa yhteiskuntaan, yritysmaailmaan tai vaikka omaan elämään. Mitä sellaisia piirteitä, kykyjä, toimintoja ja ominaisuuksia meissä on, jotka tekevät meidät meiksi ja ovat välttämättömiä olemisemme kannalta? Alla olen listannut viisi erilaista lähtökohtaa, joista sinäkin voit pohtia omia välttämättömyyksiäsi.

1. Mieti, onko se, mitä haluat, oikeasti sitä, mitä tarvitset

Haluamme elämäämme asioita. Haluamme uuden auton. Haluamme uudet kevätverhot. Haluamme herkkuvälipalan. Haluamme viimeisimmän älyhärpättimen. Haluamme uudet pihaistutukset. Haluamme juosta maratonin. Haluamme kauniimmat pakarat, lisää liksaa, titteleitä ja valtaa. Haluamme lapsistamme urheilutähtiä. Haluamme näitä asioita erinäisistä syistä; Koska naapurillakin on uusi auto. Koska uusin älyhärpätin nyt vaan pitää olla. Koska vanhat verhot kyllästyttävät. Koska jos lapsemme ovat tähtiä, ehkä mekin saamme osamme fortunesta ja famesta. Koska raha tuo valtaa.

Haluaminen on tietenkin ihan fine. Ja uuden, kauniin asian hankkiminen tai palkankorotus saattavat tuottaa mielihyvää hetkellisesti tai vaikka pidemmäksikin aikaa. Ovatko haluamamme asiat meille kuitenkaan välttämättömiä tai edes tärkeitä? Vai ovatko ne kuitenkin vain haluja? Ne eivät ainakaan ole välttämättömiä ominaisuuksia, jotka tekevät meistä meidät.

silver colored ring in box
Photo by Terje Sollie on Pexels.com

2. Mieti, ovatko sinun välttämättömyytesi esineitä, asioita, henkilöitä vai näitä kaikkia

Minulle välttämättömyyksiä ovat elämääni valitsemani sekä onnellisten sattumien kautta elämääni ilmestyneet ihmiset. Lisäksi minua määrittelevät arvopohjani, fyysinen ja henkinen lämpö sekä kyky tarjota edellä mainitsemille ihmisille perustarpeiden tyydytystä. Välttämättömyyksiini sisältyy siis henkilöitä, asioita ja esineitä, tässä järjestyksessä. Minulle tärkeää on pystyä elämään elämääni sekä kohtelemaan muita arvojeni mukaisesti.

Joku totaaliaskeettinen oman mielen hallitsija voisi väittää tulevansa vallan hyvin toimeen ilman mitään maallista mammonaa ja jopa ilman toisen ihmisen läheisyyttä. Itse en kuitenkaan suostu potemaan huonoa omaa tuntoa esimerkiksi hyvien juoksukenkien ostamisesta juoksemisen ollessa minulle erittäin tärkeä harrastus ja jopa meditoinnin väline. Myös ”pakokeino”, jos joku asia potuttaa. Parempaa juokseminen on eskapismin välineenä kuin tissuttelu. Nautin myös häikäilemättömästi toisten ihmisten seurasta ja heidän minulle suomastaan ajasta tiedostaen kuitenkin sen, etten voi pitää heitä vastuullisina minun onnestani.

3. Karsi turhuudet

Kenties sinulle on jo muodostumassa käsitys siitä, mikä on turhaa. Luopumalla turhasta voit keskittyä olennaiseen. Älä siis pelkää hankkiutua turhasta eroon. Toksiset ihimissuhteet, turhat menoerät, rasittavat huoltokohteet, perintömökit, lahot veneet, rikkinäiset ruohonleikkurit, ylimääräiset autot, paikallisen avannossaseisomisseuran puheenjohtajan titteli, eteisen kaapin kummallinen kodittomien ja parittomien ryjien laatikko… Just name it! Luopumalla elämää rajoittavista ja hankaloittavista, tarpeettomista tekijöistä saat todella tilaisuuden keskittyä olennaiseen.

Karsittuasi turhuudet, huomaat nopeasti pääsi täyttyvän unelmista. Itse haluaisin opetella soittamaan selloa ja joskus soittaa orkesterissa, hankkia pianon ja ryhtyä soittamaan sitä taas, palauttaa mieleeni bassonsoiton taidot, lukea romaanin saksaksi (Olen jo yli puolenvälin!!) ja sitten toisen espanjaksi, oppia vetämään leukoja enemmän kuin yhden, perustaa tekstiiliartesaanialan yrityksen, opetella kasvisten viljelyä ja vaikka ja mitä. Tämä unelmointi ei tarkoita sitä, ettäkö nämä kaikki asiat koskaan välttämättä toteutuisivat. Mutta ne ovat kaikki toteutuettavissa olevia, realistisia unelmia ja ilman unelmia emme aja mitään tarkoitusta. Ja vihdoin näille unelmille on tilaa.

4. Vaali jäljelle jäävää

Jäljelle jää siis olennainen. Ja ne unelmat. Oletko sinä haaveillut, että sinulla olisi vihdoin aikaa jatkaa kauan sitten ajanpuutteen vuoksi hylkäämääsi harrastusta? Toivotko ehtiväsi leipoa lapsesi kanssa täytekakun sen sijaan, että aina kieltäytyisit vedoten milloin mihinkin kiireeseen tai omaan jaksamattomuuteesi? Haluatko antaa avioliitollesi mahdollisuuden vaikka se jäi kummankin urahaaveiden, rahahuolien ja vaippakasojen alle? Tartu olennaisuuksiin ja tee niistä elämäsi keskiö.

Kuva kirjasta Greg McKeown; Essentialism, The Disciplined Pursuit of Less

5. Älä soimaa itseäsi menneestä äläkä tulevasta

Olisinpa tajunnut aiemmin. Miksen tajunnut aiemmin? Miksei kukaan kertonut? Pitikö oppia kantapään kautta? Se on se ja sama, menneet ovat menneitä. Kantapäät ovat karrella, mutta älä jää niitä tuijottelemaan. Älä soimaa itseäsi, vaan keskity siihen, että tiedät nyt. Käännä menneisyyden tappiot ja sitä kautta saamasi viisaus voitoksesi.

Kukapa meistä askeetikoksi haluaisi? Tai onhan heitäkin. Mutta suurin osa meistä haluaa välillä hemmotella itseään, suoda itselleen hetken juhlaa ja luksusta. Mutta samalla uskon vahvasti, että totaalikieltäytyminen ja lakkoilu eivät kuulu elämän välttämättömyyksiin. Vaan päinvastoin. Lasillinen kuplivaa, perheeltä salaa syöty suklaapatukka tai laiska iltapäivä riippukeinussa höpöhöpöpokkarin kanssa ovat siis olennainen osa mielenterveellistä elämäntapaa!

Lue lisää pienistä vältämättömyyksistä.

Vastaa