Hidasta elämää Oman maan mansikat

Epäonnistuneita ja onnistuneita viinakokeiluja

four wine bottles on ice bucket

Olen jo pidemmän aikaa leikitellyt sober curious- nimisen ilmiön kanssa. Sober curious tarkoittaa flirttailua selvän elämän kanssa. Eli sitä, ettei välttämättä hylkää alkoholia täysin, mutta leikittelee ajatuksella, että lopettaisi juomisen kokonaan ja vähentää sitä ainakin radikaalisti. Tämä on ilmiönä aivan loistava ja tämän päivän sosiaalisessa sekametelisopassa tätä elämäntapaa noudattaville on jopa sijaa ilman uteluita, nössöttelyitä tai ”Otanyteesyks, äläootylsä”- maanitteluita.

Omalla kohdallani sober curious- ilmiö on johtanut alkoholinkulutuksen huomattavaan vähenemiseen jo ennestään kohtuullisesta käytöstä, oivalluksiin selvän elämän ihanuudesta, tajunnanräjäyttäviin yöuniin, energisyyteen sekä päänsärkyjen olemattomuuteen. Suurimpana oivalluksena mainitsen sen vapauden tunteen, jonka saavuttaa sillä, ettei enää aseta itselleen paineita siitä, että pitäisi juoda.

Joulunalusajan juhlakauden puitteissa osuin kuitenkin muutamaan tilanteeseen, jossa alkoholin nautiskelu tuntui luontevalta. Vaan kuinkas kävikään? Tässä hieman viinakokeiluja:

Omat nelikymppiset

Jahkailin päiväkaupalla sitä, että olisinko omissa juhlissani selvinpäin. Ajatus tuntui houkuttelevalta, joskin todella radikaalilta. Ajoin juhlapaikalle autolla, sillä kyydittävänä oli takakontillinen ruokaa, koristeita, kitara sekä rekvisiittaa ohjelmaa varten. Päätin mennä fiiliksellä. Jos homma lähtee lapasista, lähtekööt. Haen auton aamulla. Jos tekee mieli höperehtiä selvää, ajan auton yöllä kotiin. Join alkumaljan sekä saunassa lasin skumppaa. Päänsärky. Onneksi kaverilla oli Burana. Ilta pelastettu. Yksi jälkikasvuni jo teini- ikään yltäneistä jäsenistäkin päättii jäädä juhliin tappiin asti. Ja olenhan luvannut, ettei lasteni tarvitse nähdä minua kännissä.

Ajoin siis yöllä auton kotiin. Ihan voittajafiilis! Viinaa voi olla ilman hauskaakin (vai miten se nyt meni), seuraava päivä meni enemmän euforiassa kuin krapulassa ja tunsin jotenkin suurta itseni voittamisen vapautta siitä, että vetäisin omat juhlani selvin päin. Suosittelen! Huomasin muutenkin, että toisin kuin kolmekymppisilläni, aika moni oli juhlissa juomatta tai joi vähän. Olinkin varautunut selvänä juhliviin kehittämällä juhlia varten SoberT- nimisen juoman sekä limuvalikoimalla. Ja tätä arvostettiin kyllä. Katso SoberT: n pohjana käytettävän alkoholittoman ginisiirapin resepti jutun lopusta.

cinnamon cocktail drink
Photo by Denys Gromov on Pexels.com

Ruoanlaittoskumppa

Harrastin ennen enemmänkin ruoanlaittoviinin lipittämistä. Lasi viiniä kokkaillessa tuntui luksukselta ja teki ruoanlaitosta hitusen hauskempaa. Ihan kuin en pitäisi ruoanlaitosta muuten. Päinvastoin, se on suosikkini kotipuuhista. Olenkin eksperimenttien kautta todennut, että se ei tarvitse viiniä ollakseen kivaa. Olen nykyään vauhdittanut sapuskapuuhia muun muassa edellä jo mainitsemallani SoberT- nimisellä alkoholittomalla GT: llä tai alkoholittomasta kuohuviinistä ja glögistä tehdyllä joulutrinksulla. Ruoanlaittoviinin ihanuus ei siis piile alkoholissa, vaan tavassa. Jostain syystä tässä joulun alla teki kuitenkin yhtenä viikonloppuiltana mieli aitoa, alkuperäistä ruoanlaittoskumppaa. Kieltämättä, ensimmäiset kulaukset maistuivat ihanalle ja se lämmin tunne, joka levisi nopeasti hartioihin, huumaavalta. Join kaksi lasia. Ja päädyin kahdeksalta nukkumaan. Eikä nukkumisessa tietenkään mitään vikaa ole. Mutta aamulla tuntui siltä, että koko ilta meni hukkaan. Olisin halunnut viettää sen lasten kanssa touhutessa ja ukkelin kanssa puluillessa. Kyllä mieleni pahoitin. Vaan ihan oli oma vika.

Adventtisauna

Olen siirtynyt kokonaan alkoholittomiin saunakaljoihin. Niiden valkoima on nykyään todella laaja ja niistä löytyy hyvänmakuisia vaihtoehtoja. Menin joulukauden alkamisen kunniaksi kuitenkin tekemään sen typerän ratkaisun, että otin saunassa perinteisen, alkoholia sisältävän oluen. No enpä tee sitä virhettä enää. Kamala pöhnä, päänsärky, väsymys kiukku. Ei todellakaan sen yhden oluen arvoista.

Oliko järkeä? No ei.

Tässä resepti alkoholittomaan ginisiirappiin, joka siis toimii SoberTonicin pohjana, perinteisen ginin korvaajana:

  • Purkillinen kuivattuja katajanmarjoja
  • Hyppysellinen kardemummansiemeniä
  • Toinen hyppysellinen rosepippureita
  • Ja vielä hyppysellinen kuivattuja ruusunnuppuja
  • Kanelitanko
  • Limenkuorisuikaleita
  • 2 dl vettä
  • 1 dl fariinisokeria

Murskaile kuivia aineksia morttelissa makujen irroittamiseksi. Keitä vedessä ja sokerissa muutama minuutti. Anna maustua vaikka yön yli. Siivilöi roskat. Säilytä jääkaapissa. Ja kukapa muuten kieltää kokeilemasta eri mausteita. Luulenpa, että tässä on vain mielikuvitus rajana. Siirapista valmistettavan SoberT: n maku on todella autenttinen ja siitä puuttuu se inhottava alkoholin läpitunkeva maku.

Lisää aiheesta:

https://primeradama.fi/sober-curious/

https://primeradama.fi/voiko-viinien-harrastaminen-olla-verhoiltua-riippuvuutta/

https://primeradama.fi/viinipaivakirja/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Captcha loading...