Oman maan mansikat

Voimabiisit eri elämäntilanteisiin- Rakkaus

Artikkelisarja Voimabiiseistä eri elämäntilanteisiin. Sarjan aloittaa teema Rakkaus.

Musiikki on ollut ja aina oleva inspiraation, ilon ja lohdun lähde. Omassa elämässäni musiikki on aina ollut vahvassa roolissa. Opiskelin sitä 15 vuotta päätyen kuitenkin järkisyistä insinööriksi. Siitä huolimatta musiikki on yksi elämäni suurimmista kauneuteen, luovuuteen ja mielenrauhaan liittyvistä arvoistani. Aloitan juttusarjani Voimabiisit eri elämäntilanteisiin teemalla Rakkaus.

Mikäpäs sen ihanampaa kuin rakastuminen ja rakastaminen? Teini- iän ensi- ihastuksesta nuoruusvuosien riipivien rakastumisten kautta kypsään rakastamiseen, yhtä kaikki suloista. Hattaranpunaista vaahtokarkkia, mansikanmakuista huulirasvaa, siirappia. Tässä oman elämäni tulenpolttavat hempeilybiisit määrittelemättömässä järjestyksessä.

1. Coldplay: Yellow

Look at the stars
Look how they shine for you
And everything you do
Yeah they were all yellow

I came along
I wrote a song for you
And all the things you do
And it was called ”Yellow”

Kappale juontaa juurensa nykyisen liittoni alkulähteille. Olisiko se soinut ensimmäisenä iltanamme? Voi olla. Mutta se muistuttaa katkeransuloisista alkuajoistamme, jolloin painimme omien kipujemme ja menneisyyksiemme kanssa yrittäen sovittaa niitä välillä liiankin kulmikkaisiin toisiimme. Ja kuuntelin videopuhelun välityksellä muun muassa tätä laulua nykyisen puolisoni kitaran kieliltä kimpoillen, vahtien lasteni unta yömyöhän tunteina. Saimme myös suuren kunnian tanssia kappaleen tahdissa Coldplayn konsertissa Frankfurtissa vuonna 2017. Yksi elmäni parhaista keikoista.

Yellow itsessään on melko minimalistinen kappale. Ainakin, jos katsoo videon, jossa ei juurikaan ole muuta kuin Chris Martin rannalla. Keikassa ei ollut mitään minimalistista. Väkeä oli paikalla 50 000 nuppia ja ilmassa leijui lähes yhtä monta ilmapalloa sateenkaaren väreissä. Mitkä bileet!

Keltaista ei yleensä mielletä rakkauden väriksi. Mutta ehkä Chris Martin yrittääkin värillä sekä videon vaatimattomuudella viestittää rakkauden syvällisempää merkitystä; omistautuneisuutta, toivoa, turvaa.

2. Rage: French bourree

https://www.youtube.com/results?search_query=rage+french+bourree

Give me a sign, a single sign.
So I’ll be waiting here until you will be mine.
I wanna know, you let the other go.
Then come along and dance with me today
to the french bourree.

And if you let me in your heart
I will find a start.
Take a chance on me, wait and you will see.
You and me, it’s gotta be.
Let me win your heart with a bourree.

Rage- niminen saksalainen raskaamman musiikin pumppu on nerokkaalla tavalla yhdistänyt klassisen musiikin, etenkin barokin piirteitä metalliin jo ennen kuin Metallica tai Apocalyptica keksivät sellojen olemassaolon. Tämän kappaleen tahdissa opettelivat häävieraat rivitanssin askeleet saadakseen takaisin ryöstön jäljiltä kadonneen juomasaavin ensmmäisissä häissäni. Häät olivat ikimuistoiset, kirvoittavat hauskoja muistoja ystäviemme puheissa vielä tänä päivänä ja johtivat elinikäiseen ystävyyteen huolimatta erosta. Ne olivat myös luopumisen aikaa. Muutaman paikalla olleen maallinen vaellus päättyi pian häiden jälkeen.

3. Negative: Moment of our love

Love is a word
You gave it a name.
Love is right now.
So don’t close your heart.
I’ve been waiting
all my life for this
moment of our love,
with you.

2000- luvun alun suosikkibändi Negative valloitti maailmaa tämän biisin tahdissa. Siinä suriseva kitara ja niin musiikillesti looginen silti kutkuttava sointukulku saavat minut kuvittelemaan itseni kesäfestareilla, aamuyön puolella, heittelehtimässä kuplajuoman- makuisen rakastajani kanssa eturivissä, kaiken kansan keskellä. Huolia ei missään, vapaina kuin taivaan linnut, juopuneina toistemme silmistä, villit sydämet raivoten ilman voimia niitä kesyttää. Niin kuin aina. Ikiteinit.

4. Lana del Rey: Blue jeans

Blue jeans, white shirt, walked into the room you know you make my eyes burn.

Laulu itsessään on melko surullinen. Kertoohan se tarinan rakkaudesta, joka ei päättynytkään hyvin. Laulu kuitenkin soi radiossa koko ensimmäisen kesämme. Biisi edustaa minulle eroa lapsistani, kun matkustin kesäksi hänen luokseen. Ja eroa hänestä, kun matkustin takaisin lasteni luokse. Ja sitä kahta viikkoa, jotka vietimmie Keski- Euroopan autoteillä tätä biisiä kuunnelleen. Vain me kaksi, siniset farkut ja piste, piste, piste…

5. Sonata Arctica: Love

Oh I love the face you try to hide in your hands, we are in love.
Love the way you get older with me day by day, we are in love.
Oh I love the snow angels we make hand in hand, we are in love.
And I love how this love makes us strong day by day, we are in love.

Itkun paikka. Joka kerta. Ei muuta lisättävää.

6. Elastinen ja Jenni Vartiainen: Epäröimättä hetkeäkään

Haluun vaan et sä tiedät,
mä heittäsin tän kaiken menemään
epäröimättä hetkeekään.

Synkimpänä yönä
sun käsiin luottasin mun elämän
epäröimättä hetkeekään.

Sä oot kaikki mitä mul on, kaikki mitä jää, kun kaikki turha riisutaan.

Tämä biisi kolahtaa etenkin sinulle joka etsit elämässäsi sitä, millä oikeasti on merkitystä. Mitä olisit valmis heittämään menemään? Mistä luopuisit? Onko rakkaus niin suurta, että se peittoaa kaiken? Elämällä on tietenkin realiteettinsa. Eikä se elämä Lapin erämaassa noitarumputerapeuttina välttämättä ole yhtään sen herkullisempaa kuin mukamas tärkeänä uraohjuksena pääkaupunkiseudun pakottavassa kiireessä. Vaan välillä mekin kotona heittäydymme ajatusleikkiin. Asetumme onnellisuuskuplaan, jossa leikimme, ettei millään muulla ole väliä. Ja että porkkanoiden viljely on se maailman ihanin juttu kun sitä saa tehdä kahdestaan ja rauhassa.

7. James Arthur: Say you won´t let go

I’m gonna love you ’til

my lungs give out.

I promise ’til death we part like in our vows.

So I wrote this song for you, now everybody knows

that it’s just you and me ’til we’re grey and old.

Just say you won’t let go.

Kenties sinäkin voit samaistua tämän laulun rakkaustarinaan? Kuinka iltahumussa kohtaat hänet. Pienessä skumppahuppelissa päädyt hänen käsivarsilleen. Uskallat hypätä tuntemattomaan…Ja uskallettuasi löydät jotain, joka saa haaveilemaan rollaattoriskaboista tämän henkilön kanssa.

8. Keko Salata: Love Story

Sitä saa mitä tilaa,

mut en mä tilannu sua.

Sä vaan putosit mun syliin.

Kato nyt mua.

Monen suomalaisartistinkin takaa löytyvän Keko Salatan (oikealta nimeltään Sakke Aalto) Love Story kiteyttää mielestäni sellaisen kypsän rakkauden olemuksen, missä molemmat suhteeseen tulevat tuovat mukanaan kasan sitä itseään. Siitä huolimatta he muuttuvat paremmiksi yhdessä. Säröistä paistaa valo läpi. Kahdesta rikkinäisestä voi tulla ehjät. ”Pärjään kyllä ilman sua, mut mä sanon, et se on bullshittii.”.

9. Nomy: När stadens lampor brunnit ut

När stadens lampor brunnit ut och ingen finns att hindra mig. När stadens lögner tagit slut, då står jag ensam kvar för dig. Då ser du mig.

Kun bileet on loppu, esirippu laskeutunut, kaikki vitsit vitsailtu ja valheet valehdeltu. Kun kukaan eikä mikään estä, on jäljellä vain me. Itse, omakustanteisesti, kotistudioltaan biisevä taikova Nomy on valloittanut sydämeni uskomattomalla musikaalisella ja verbaalilla lahjakkuudellaan jo kauan sitten. Puhumattakaan siitä, että hän on tehnyt muutaman biisin omalla ja minun äidinkielellä, lempikielelläni ruotsilla.

10. Herra Ylppö & Ihmiset: Ikuiset

Me keksimme jotain aivan neroa.
Me emme eroa.

Me olemme ikuiset,
hetken aikaa.
Me olemme ikuiset.
Pohjoisten tähtien alla.

Herra Ylppö menee verbaalisen lahjakkuutensa puolesta samaan kategoriaan muun muassa Ismo Alangon kanssa. Herää kysymys ovatko he neroja vai vähän hulluja. Ihan sama minulle. Tykkään.

Ikuiset- kappaleesta voi mielestäni poimia otantoja onnellista rakkaudesta, sen alkuhuumasta aina iäisyyteen asti. Kukapa ei silloin suhteen kutkuttavina alkuaikoina olisi rakastunut Loosen tanssilattialla, juhannuksena, muutaman minuutin. Ei kai silläkään niin väliä ole. Sillä sen hetken kuin se rakkaus kestää, se on ikuinen. Jotta se kestäisi vähän pidempään, pitää keksiä jotain neroa. Tämä kappale puikahtaa korvaani matoilemaan vähän väliä. Sillä meillä on jotain nerokasta kyllä (tai ainakin toivottavasti) kehitteillä.

Ihailen vilpittömästi niitä ikääntyneitä pariskuntia, jotka poistuvat tästä ajasta ikuisuuteen käsi kädessä, elämät valmiiksi elettyinä. Mukanaan se joku aivan nerokas juttu, joka sai heidät pysymään yhdessä.

Bonuskappale Backstreet Boys: Chances


What if I never ran into you?
What if you never smiled at me?
What if I hadn´t noticed you, too?
And you never showed up where I happened to be.

What’s a girl like you doing in a place like this?
On a quiet night, what are the odds?
What’s a guy like me doing in a place like this?
I could have just walked by, who would have thought?

Tarina kuin suoraan siitä kohtalokkaasta illasta, jona hänet tapasin.

Kerro mielelläsi, mitkä biisit ovat sinulle tärkeitä. Onko teillä kultasi kanssa oma biisi?

Vastaa