Jos ei kaapista löydy muuta kuin nuudeleita, voi kuvan tilanne olla lähellä todellisuutta.
Mutta:
Suunnittelen viikon arkipäivälliset sen mukaan, mitä kuivia känttyjä jääkaapista jo valmiiksi löytyy. Inhoan ruokahävikkiä ja pyrin käyttämään kaiken, enkä heittämään biojätteeseen mitään syötävää. Tällä kertaa kaapista löytyi kaalia, porkkanoita ja kanaa. Myös ylähyllyn kummallisten avattujen lasipurkkien kokoelmasta löytyi kaikkea hyödyllistä ja mielenkiintoista. Tästä wok- reseptistä otan kaiken kunnian itselleni ja siitä tuli ihan sairaan hyvää. Mitoitus on myös mallia vedä hatusta ja nyhjäise tyhjästä. Mutta ruokaa riitti viisihenkiselle, aktiiviselle perheelle, jossa on teini- ikäisiä, kasvuikäisiä, urheiluhippejä ja muuten vaan nälkäisiä tyyppejä. Nappaa ohje ja sovella vapaasti oman jääkaappisi jämäjäämistön mukaiseksi!
- 450 g kanaa
- 180 g riisinuudeleita
- 1/2 valkokaali suikaloituna
- 2 isoa porkkanaa tikuiksi pilkottuina
- 2 punasipulia lohkottuina
- 4 valkosipulinkynttä
- 1/2 dl soijaa
- 1/2 dl Teriyaki- kastiketta
- loraus (ehkä 3 rkl) juoksevaa hunajaa
- 4 rkl Sambal oelekia
- öljyä wokkaamiseen
- Jos löytyy, niin halutessasi basilikaa, korianteria, chiliä, suolapähkinöitä, limeä tai niitä kaikkia
- Purista valkosipulinkynnet murokulhoon.
- Sekoita soija, teriyaki, hunaja ja sambal oelek valkosipulimurskaan.
- Wokkaa kanat öljyssä.
- Wokkaa vihannekset öljyssä.
- Valmista lasinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
- Valuta nuudelit ja huuhtele ne kylmällä vedellä.
- Lisää nuudeleiden joukkoon kastike.
- Jiittaa nuudelit vihannesten ja kanojen kanssa kuumalle wokkipannulle.
- Googeloi, mitä jiittaaminen tarkoittaa. Se on teinikieltä. Jiitata ruotsiksi on jiitta.
- Sekoita.
- Joinkkaa lautasellesi iso kasa ennen muita. Muuten voit jäädä ilman.
- Googeloi, mitä joinkkaaminen on. Sekin on teinikieltä. Joinkata ruotsiksi on joinkka.
- Höystä halutessasi basilikalla, korianterilla, suolapähkinöillä, limellä ja chilillä.
- Syö.
Vaikea varmaan arvata, että apukokkeina oli teinejä.
Ja vielä pari hyväksi havaitsemaani wokkivinkkiä:
- Nuudeleiden huuhtelu kylmällä vedellä estää niiden klimppiintymisen.
- Kastike kannattaa sekoittaa nimenomaan nuudeleihin. Nuudelit imaisevat kastikeainesten maut kuin sieni, jolloin wokista tulee todella maukasta.