Kauhea nälkä

Kasvipohjaisia reseptejä vegeuraa aloittelevan ruuhkavuositaiturin arkeen

white and black wooden blocks

Lukijakunnan pyynnöstä. Olen käynyt paljon keskusteluja kansan kanssa kasvis- tai vegaaniruokavalioon siirtymisestä. Ilokseni olen huomannut, että kiinnostusta löytyy kasvavissa määrin. Monen ruuhkavuosissa painivan kohdalla oikeastaan ainoa motivaationpuutteeseen johtava seikka tuntuu olevan reseptien opettelu. Ja allekirjoitan, että alkuun urakka saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä. On helpompaa pysytellä tutussa jauhelikakastikkeessa ja makkarakeitossa. Kannustan silti kokeilemaan, sillä ainakin minä huomasin nopeasti, että monen tutun ruoan voi tehdä kasvisversiona tai vegaanisena ilman sen suurempia ponnisteluja, pelkästään pienillä viilauksilla. Kasvispainotteinen ruoka ei myöskään ole kalliimpaa kuin liharuoka. Toisin kuin monesti pelätään.

Urakan helpottamiseksi kokoan tähän seitsemän reseptiä, jotka meillä kiertävät arkiruoassa säännöllisesti. Nämä reseptit olen todennut helpoiksi, nopeiksi, edullisiksi, proteiinipitoisiksi (kyllä, mun habat on linsseillä leivottu) ja ennen kaikkea erittäin maukkaiksi.

1. Linssikeitto Vanhan Jerusalemin tapaan

Herkullinen linssikeitto, jonka salaisuudet ovat porkkana ja sitruuna. Tästä voi tehdä myös esimerkiksi riisin kanssa tarjoiltavan dal- linssimuhennoksen käyttämällä pienemmän määrän vettä.

2. Aloo Masala

Tähän minulla on tapana lisätä kukkakaalia sekä kasvipohjaista proteiinia, kuten kikherneitä ja/tai tofua. Sarviapilaa sen enempää kuin hajupihkaa ei meiltä vakiovarusteena löydy, mutta tilalla (jottei motivaatio mene, kun ainekset ovat hankalia) olen käyttänyt fenkolinsiemeniä ja jauhettuja korianterinsiemeniä. Jos tämäkin aiheuttaa ostoslista- ahdistusta, chili ja sinapinsiemenet tai vaikka sesaminsiemenet ajavat asian.

3. Kanaton voikana

Tämä on niin järkyttävän hyvää, ettei voikana enää kanaa kaipaakaan. Vegaaniversion saa korvaamalla voin margariinilla, kerman kaura- tai soijakermalla sekä paneerin lisätofulla.

https://iamafoodblog.com/no-chicken-butter-chicken-recipe/

4. Kiinalainen valkosipulikastike

Tämän kun hulauttaa vapaavalintaisten, wokattujen kasvisten ja tofun tai soijasuikaleiden päälle… Aijai. On nannaa. Lempikasviksiani tässä yhteydessä ovat sipuli, paprika, parsakaali ja minimaissit.

https://elavegan.com/chinese-garlic-sauce/

5. Tahmea seesamikukkakaali

Tähän saa myös loistavasti proteiinia laittamalla sekaan tofua tai kikherneitä. Jos ”tapiokatärkkelys” aineslistalla kuulostaa motivaationtappajalta, ihan peruspertsa perunajauho on todettu toimivaksi.

6. Texmex uunibataatit

Näistä saa helposti vegaaniversiot jättämällä maitotuotteet ja juuston pois tai korvaamalla ne kasvipohjaisilla vastikkeilla. Itse olen sitä mieltä, että kasvipohjainen creme fraiche ei ole erityisen hyvää eikä terveellistäkään. Joten saatan sortua ehtaan tavaraan.

7. Poke bowl

Poke bowlit ovat aivan ehdoton juttu meillä. Niiden lisukkeiksi voi laittaa valittavaksi erilaisia, kunkin ruokailijan makupalettiin ja ruokavalioon sopivia herkkuja. Meillä vakkareita ovat edamamepavut, kurkku, avocado, mango sekä tofukatsu (valmistetaan kuin kalapuikot, mutta tofusta). Kastikkeeseen lisään myös valkosipulia.

https://vegaanihaaste.fi/reseptit/tofu-poke-bowl

Ekstraylläri

Tofupuikot. Tofukatsu. Rakkaalla tofuherkulla on monta nimeä. Tofu leikataan kalapuikon kokoisiksi pökäleiksi, leivitetään parikamausteella, chilillä ja pippurilla maustetulla korppu- tai pankojauholla ja paistetaan pannulla kuin kalapuikot. Tarjoillaan perunamuusin, riisin, poke bowlin tai nuudelikeiton kanssa. Parmepaa kuin kalapuikot tai tonkatsu (porsaanleikkeestä tehty vastaava pökäle), sanoivat jopa lapseni.

Lue lisää:

https://primeradama.fi/vegaaniksi/

https://primeradama.fi/syomisen-ihana-helppous/

https://primeradama.fi/friikkia-feikkausta-koko-homma/

Vastaa