Hidasta elämää Kauhea nälkä

Syömisen ihana helppous

plate of raw onions placed on wooden board with potatoes and chopped mushrooms

Mitä tänään syötäisiin? Syöminen on yksi elämän suurimmista nautinnoista. Se tuo perheen ja ystävät yhteen, luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tyydyttää kaikkia aistejamme palvellessaan myös kehoillemme välttämättömiä elintoimintoja. Lisäksi syöminen on aina kuulunut olennaisena osana juhliin, kokoontumisiin, seurusteluun, rakkauteen, perheen bondaukseen ja tapahtumiin. Kuitenkin ruoan hankkiminen, syöminen ja riittävän sekä terveellisen ravinnonsaannin takaaminen on niin vaativa ja aikaavievä osa arkipäiväämme, että saamme tästä elämänosa- alueesta stressiä. Ruoanlaitto ja syöminen muodostuvat pakolliseksi taakaksi vaikka niiden pitäisi olla rentouttavaa, energisoivaa ja iloista touhua. Nappaa alta hyväksi havaitsemani vinkit siitä, miten syöminen ja siihen liittyvät oheistoiminnot sujuvat astetta yksinkertaisemmin.

1. Ruokalistan suunnittelu

Varsinkin aktiivisissa suurpehreissä, kuten meillä, syömisen ja siihen käytettävän rahan suurimipia oivalluksia on viikottaisen ruokalistan suunnittelu. Suosi arki- iltoina helppojen, edullisten suosikkiruokien rotaatiota. On välillä vähän tylsää tehdä niitä ainaisia bologneseja ja kalakeittoja. Uskon kuitenkin, että näin ruoanlaitto helpottuu, kauppalistojen laatiminen yksinkertaistuu, rahaa säästyy ja kotona syödään takuuvarmoja hittejä. Uusien reseptien kanssa hifistelyt, slow cooking- kokeilut, sushien vääntäminen, grillikarkelot ja kakkumaratonit on syytä säästää viikonlopuille.

Helpoimmillaan kaupassa käynti voi siis olla sitä, että arki- illallisten kauppalista laaditaan sunnuntaina, kaupassa käynti hoidetaan tehokkaasti vaikka lasten harrastusten aikana ja viikolla tarvitsee vain täydentää leipä-, maito- ja hedelmävalikoiman puutteita. Salainen minimalistiraivottaren haaveeni on, että saisin tehtyä vaikka kahdeksan viikon ruokarotaation, jossa viikottaiset kauppalistat olisivat jo valmiiksi kirjoitettuina. Tällöin homma helpottuisi entisestään.

street market fruits pineapple shopping
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Myönnetään, en itse ole aivan saanut perhettäni vakuuttuneeksi tästä. Mutta olen kuitannut itseni ulos summamutikkaisesta, jokapäiväisestä mitä tänään syötäisiin-, kukakäykaupassa- ja millähemmetinajalla- rumbasta. Jos joku perheenjäsenistä esittää jonkun näistä kysymyksistä minulle esimerkiksi työpäiväni aikana, totean vaan, että ”Kuulkaa enpäs tiedä, en ainakaan minä”. Jos ei viitsitä nähdä vaivaa istua puoleksi tunniksi yhdessä pöydän ääreen sunnuntaiaamupäivänä ja vähän miettiä, mitä ensi viikolla syödään, hoitakaa homma ihan itse. I´m out!

2. Hulubatunkielinen ainesosaluettelo

Tuoreet raaka- aineet ovat maalaisjärjellä ajatellen parasta, mitä kaupasta löytyy. Olen vakaasti sitä mieltä, että helpoimmat, edullisimmat ja terveellisimmät ruoat syntyvät heviosaston antimista. Mitä lyhyempi ainesosaluettelo tuotteella on, sitä todennäköisemmin saat ravitsevan aterian valmistettua. Parempi, jos ainesosaluetteloa ei ole lainkaan. En ole ravitsemusterapeutti enkä elintarvikeasiantuntija, mutta vaikka uskonkin veganismiin, en usko vegaanien riemuksi keksittyjen tuotteiden terveellisyyteen. Lihojen korvikkeiksi kehitetyt kummajaiset ovat usein hyvin pitkälle prosessoituja, ravinneköyhiä ja pahanmakuisia. Niiden ja tietysti monien muiden kaupasta saatavien ”elintarvikkeiden” ainesosaluettelo on pitkä kuin nälkävuosi ja kirjoitettu sellaisin sanoin, ettei niiden uskoisi olevan äidinkieltämme laisinkaan. Uskallameko tai kehtaammeko edes googeloida, mitä nämä asiat ovat? Riemastuin ikihyviksi, kun vihdoin rupesi kaupan hyllyiltä löytymään kasvispullia ja – pihvejä, joiden ainesosat olivat ymmärrettäviä. Syön näitä kuitenkin mieluummin kuin väännän itse keittiössä rage- falafelejä. Usein meillä kuitenkin taataan riittävä proteiininin saanti palkokasviksilla, sienillä, tofulla tai muilla kasviperäisillä raaka- aineilla.

3. Tuoreet välipalat

Välipalat. Tuo ikuinen ongelma. Meidän perheessä välipalaongelmat kulminoituvat treeneihin ja kasvisruokaan. Jotta kukin jaksaa vetää päivän jumpat pyörtymättä, pitää tankata kunnolla. Lisäksi olen huomannut, että syötyäni kasvisaterian olo on huomattavasti energisempi ja raikkaampi kuin pannupihvien jäljiltä, mutta lounas ei kanna ilman nälkäkiukkua montaa tuntia.

Ja meillehän on kauppojen hyllyillä tarjolla vaikka mitä ratkaisuja ongelmaan. On patukkaa, pasteijaa, pullaa, proteiinijuggea, rasvalilluvoikkareita ja kaikenmaailman kalliita pikavoittoja. Uskon kuitenkin myös välipalojen kohdalla tuoreeseen, edulliseen ja terveelliseen. Vaihtoehtoja voisivat olla banaanit ja muut hedelmät, pähkinät, raejuusto, tuorepuurot, luonnonjugurtti tai soijajugge kaurahiutaleiden ja mustikoiden kera sekä esimerkiksi ruisleipä avocadolla ja tomaatilla. Näiden valmistaminen ei ole kovinkaan aikaavievää mutta niistä saa takuuvarmasti kovemman buustin kuin majoneesilla ahdetusta kolmiopuppuleivästä.

4. Superruoat

Macajauheella, chiasiemenillä, gojimarjoilla, apinanpapanatiivisteellä ja muilla muodikkailla superherkuilla on varmasti kiistattomat terveysvaikutuksensa. Oletko kuitenkin huomannut, että kotimaamme luonto on pullollaan edullisia superruokia? Mainisten tässä esimerkiksi kauran, mustikat ja juurekset. Kauppojen hyllyillä notkuvat superherkut ovat kalliita verrattuina tuoreisiin vitamiinipommeihin. Lisäksi uskon, että saamme tuoreista, yksinkertaisista raaka- aineista tarvittavan määrän kaikkea sitä, mitä kehomme tarvitseekin. Kieltämättä ostelen itsekin silloin tällöin jauhettua karpaloa tai hampunsiemenrouhetta täydentämään smoothieitani, puurojani ja muita makuelämyksiäni. Mutta lompakko kiittää, kun pidättäydyn pääosin ihan peruskaurassa, kirjaimellisesti.

white and pink floral ceramic bowl on white table cloth
Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

5. Ravintolisät ja urheiluvalmisteet

Pakastekuivattu tyrninsiemenjauhe, pilleriksi puristettu mustikka, apinanlehtipuu- uute, kannabiskurkumiinitipat, kirsikka- krilliöljy, siankäynnistäjä (saa kuulemma juoksemaan kaksi tuntia väsymättä, ainesosaluettelo on however täynnä todennäköisesti osittain hengenvaarallisia tai laittomia kemiallisia yhdisteitä), hopeakapselit, kofeiinijauhe, appelsiinin makuinen ällögeeli ja vaikka ihan vaan geitoreidit ja multivitamiinikummastukset eivät kuulu amatööriurheilijan eivätkä perusterveen henkilön purnukkakokoelmaan.

En kiistä vitamiinientarvetta, lääkärin määrämien lisäravinteiden tai lääkkeiden noudattamisen tärkeyttä enkä esimerkiksi omalla kohdallani magnesiumin, kalsiumin ja D- vitamiini riittävän saannin olennaisuutta. Enkä myöskään sitä, että pyöräillessäsi mökille on hyvä olla geelejä ja protskupatukkaa repussa. Luulen kuitenkin, että selvitäksemme päivittäisestä kehonhuollosta, me tavalliset tullukat emme tarvitse ammattiurheilijoille tai lisäravinnehyllyllä höynäytettäville rahakkaille hölmöille suunnattuja valmistearsenaaleja.

6. Vieraanvaraisuudesta

Grilli- ilta, rippijuhlat, Hanami? Juhlat tulossa tai vieraita kylässä? Voit tilata pitopalvelun tai käydä herkkukaupassa ostamassa flank steakit ja kaksi kassillista pienpanimo- olutta. Rahaa kuluu ja kaikki näyttää toki viimeisen päälle hienolta.

Vannon vieraanvaraisuuden piikkiin ja rakastan kestitä ystäviäni. Olen kuitenkin huomannut, että kukaan meillä käyvä ystävä ei odota, että tarjolla olisi erikoisoluita tai kaviaaria. Erilaiset kasvisrisotot, pastat, yhdessä tehdyt sushit tai minigrillipizzat ja esimerkiksi letut aiheuttavat ystävissä yhtä suuria ilon läikähdyksiä ja makuelämyksiä kuin karrelle grillatut sisäfilepihvit. Yhdessä tekeminen ajaa vieraita ruokittaessa mielestäni kalliiden herkkujen ohitse. Miksi yhden hengen pitäisi raataa keittiössä ruoat valmiiksi kun ruoan laittaminen yhdessä vieraiden kanssa tekee koko tilaisuudesta paljon nivotumman ja lämminhenkisemmän? Sama pätee suurempiin juhliin. Ei ole oikein, että äiti vääntää kystäkyllä koko jouluaaton tai että ylioppilas itse vääntää kakkuja koko yön. Miksi ei rippijuhlissa voisi tarjoilla vaikka tacoja, jotka kukin voi itse koota? Tai mainitsenpa esimerkkinä kollegani järjestämän tapas- illan, jossa kaikki vieraat osallistuivat itse raaka- aineinden hankintaan, pilkkomiseen, kokoamiseen ja esillepanoon. Käy ohjelmanumerosta eikä kenenkään tarvitse vääntää juttua väkisin tai toimia viihdyttäjänä.

On siis aika tuoda ihmisläheiset ja minimalistiset arvot myös keittiöön ja nauttia ravitsevan, yksinkertaisen ja terveellisen ruoan tuomista elämyksistä rakkaiden ihmisten kanssa!

crop people with drinks and snacks
Photo by Rachel Claire on Pexels.com

Vastaa