Hidasta elämää

Miten olisi omannäköinen juhannus?

blooming bush of rose in garden

Kyllä minäkin pidän mökkeilystä. Jos ei tarvitse tyhjentää huussia, pilkkoa puita, maalata taloa, ruopata rantaa, metsästää rottia, kuunnella hyttysten ininää, palella, laittaa mökkiä talviteloille, ja sitten taas kesäteloille, korjata laituria, sulatella jäätyneitä putkia, leikata nurtsia, kestitä vieraita, maksaa mökkilainaa, maksaa vakuutuksia, tehdä rikosilmoituksia murtautumisista, laskea venettä, nostaa venettä, ajaa mökille tuntikaupalla, ostella bensoja ajamista varten, nuohota takkaa, tuuletella takan tupruja sisältä, rakentaa terassia, ostaa uutta grilliä…

Voisin kuvitella, että samalla hinnalla, millä omistaa mökin, voi vuokrata jonkun muun omistaman mökin käyttöönsä muutamaksi viikoksi vuodessa tai vaikka varata kaukomatkan. Omistamisen riemuihin kuuluu se, että joutuu huoltamaan, ylläpitämään, ostamaan lisää ja päivittämään ja korjaamaan asioita. Vuokratessa mökin tuon kaiken tekee joku muu, sinä vait maksat löhöilystä skumppalasi kädessä. Lue lisää mökkityömaasta: https://primeradama.fi/pois-ruletin-pyorteista/.

Omannäköinen juhannus ilman hyttysiä, kestittäviä vieraita tai kiljuvien kakaroiden tai kiukuttelevien teinien raahaamista pakkotyöleirille kuulostaa varmasti houkuttelevalta. Mitä ratkaisuja löytyy mökittömän tai työmaakammoisen juhannukselle?

1. Se mökin vuokraaminen

Kuvittele niitä kustannuksia, aikaa ja harmaita hiuksia mitä mökin omistaminen ja huoltaminen aiheuttaa. Puhumattakaan sinne matkustamiseen käytettävästä ajasta ja polttoaineesta. Korona- aika sai aikaan mielettömän kotimaanmatkailun buumin. Mikä on johtanut siihen, ettei vuokrattavia mökkejä olekaan tarjolla loputtomiin ja varauskalenterit ovat kohtalaisen täynnä. Jos olet ajoissa liikkeellä, mökin vuokraaminen on kuitenkin varteen otettava vaihtoehto jos haluat juhannukselta rauhallista yhdessäoloa, kenties ruoanlaittoa, saunomista ja hiukan sihijuomaa ja taikoja yöttömän yön hiljaisuudessa. Itsellämme on yksi vakimökki, jolla käymme kerran tai kaksi vuodessa ja lisäksi teemme pitkiä viikonloppuja silloin tällöin uusissa tuttavuuksissa alle tunnin ajomatkan päässä kotoota. Koronakesänä kiersimme Suomen kartanoita, yöpyen aina yhden yön kerrallaan. Vuokraaminen ei aina ole halpaa hupia, mutta kuten sanottu, saa sitä rahaa tuhlattua omistusmökkiinkin. Ja stressitön juhannus ilman huussintyhjennystä on kyllä taattu.

brown wooden cottage at the field during day
Photo by Simon Berger on Pexels.com

2. Pingisturnaus asukaspuistossa

Koronakesä. Kaikki vuokramökit varattuja. Mitä ihmettä keksisi? No vaikkapa pingisturnaus paikallisessa asukaspuistossa. Ihan vain perheen ja parin ystävän kesken. Saunoimme ja grillasimme ensin kotona. Sitten pakkasimme pikkunaposteltavaa, pingismailat sekä skumpat ja limpat koriin ja lompsimme paikalliseen asukaspuistoon. Siellä ei ollut muita kuin pari teinijoukkoa ja me. Ilta oli ihanan lämmin, kuohuva maistui käsittämättömän hyvälle ja kuopuskin jaksoi puolille öin kukkia keräillen. Hyttysten hyökätessä vaelsimme takaisin kotiin ja totesimme, ettei mökitön juhannus ole lainkaan hassumpi vaihtoehto.

3. Päivävaellus kansallispuistossa

Jos ei kiinnosta kylmyys ja hyttysten öinen ininä mökillä, niin ei kyllä teltassakaan. Päivävaellus on tähän aivan loistava ratkaisu. Synnyinmaamme on pullollaan mitä upeampiä kansallispuistoja ja jopa pääkaupunkiseudun vilskeen keskeltä löytyy vaellusreittejä, aivan läheltä kotia. Tarvitsee vain pakata trangia, pussipastaa, makkaroita, tulitikut, vaahtokarkkeja ja kuohujuomaa mukaan ja painella korpeen. Perheen pieninkin jaksaa bongata reittimerkkejä puiden kyljistä ainakin niin kauan kunnes evästauko. Teinien raahaaminen mukaan saattaa olla pienoinen operaatio, muuta perille päästyään hekään eivät jaksa kiukutella turhasta.

anonymous couple lying on hill at seaside and enjoying sunset time
Photo by Brady Knoll on Pexels.com

4. Mökkijuhannus kotona

Onpa sekin kokeiltu, että kolmen perheen voimin, kun ei mökkejä ollut vapaana, siirrettiin mökkijuhannus kaupunkiin. Bilejääkaapille vedettiin sähköt meidän takapihalle, grilli laitettiin tulille ja sauna oli lämmin iltamyöhälle asti. Yöllä laitettiin vielä avotuli takapihan tulipataan ja grillattiin makkarat. Lapset laitettiin siskonpetiin nukkumaan takkahuoneen lattialle. Juhannuspäivän skumpat juotiin taloyhtiömme kalliolla piknikpeittojen päällä ja kukkasia korvien takana. Ei hassumpaa!

5. Geokätköily keskustassa

Geokätköily on hauska harrastus, jonka keksimme lasten kanssa pari vuotta sitten koulujen päättäjäispäivänä. Matkustimme julkisilla keskustaan ja vietimme päivän geokätköjä etsien. Tätä voisi vallan hyvin soveltaa myös juhannusaktiviteetiksi. Tarvitsee vaan pakata tarvittavat eväät ja virvoikkeet reppuun ja menoksi.

6. Perttijuoksu

Tähän perinteiseen Perttijuoksu- tapahtumaan saimme idean taloyhtiömme hallituksen kanssa erään teini- insidentin seurauksena. Teinilauma rynnisti härkälauman elkein taloyhtiömme pihan yli jättäen kaljatölkit kalliollemme, hyppien matkan varrella läpi kaikki trampat sekä lopulta kiiveten aitojen yli naapurin Pertin puolelle yhtiömme kaikki koirat kannoillaan. Itse olisin vain käynyt jututtamassa teinejä, pyytänyt ottamaan möykätessään huomioon yhtiössämme jo nukkuvat lapset sekä pitämään huolen toisistaan ja olemaan juomatta liikaa. Mutta yhtiössämme on myös impulsiivisempaa väestöä…Joka tapauksessa saimme ajatuksen perinteisestä Petti- juoksusta, joka menee näin:

Juoksutapahtuma koko taloyhtiön aikuisväeston voimin alkaa paikallisen koulun roskakatoksen takaa, jossa otetaan yhdet. Sitten siirrymme taloyhtiömme kalliolle, jossa otetaan toiset. Kolmannet otetaan F6: n trampalla. Neljännet otetaan C3: n etupihalla. Sitten kiivetään aidan yli Pertin puolelle ja kisa päättyy Pertin puutarhakeinuun. Ja sitten ollaan joko kännissä kuin käet tai sitten ei (tarjolla tietysti myös alkoholittomia juomia), mutta pissahätä on hirveä. Huom! Muistetaan pyytää Pertiltä etukäteen lupa lainata hänen pihakeinuaan ja möykätä siinä hetken verran. Sekä huomioida yleiset järjestyssäännöt julkisilla paikoilla liikkuessa.

gazebo against trees
Photo by Rene Asmussen on Pexels.com

7. Naapuribileet parkkiksella

Meillä on pieni mutta hyvin yhteisöllinen ja mukava taloyhtiö. Olemme ajatelleet järjestää parkkipaikkarapujuhlat syksymmällä. Mutta miksei samaa ajatusta voisi soveltaa juhannukseen? Keskelle yhtiön pihaa roudataan omilta pihoilta pöydät ja tuolit pitkäksi jonoksi. Grillejä löytyy myös kaikilta, joten niitä ripotellaan sinne tänne. Sovitaan yhdessä taloyhtiön watsappiryhmässä kuka tuo mitäkin. Tai sitten peritään osallistumismaksu ja taloyhtiö hankkii tarjoiltavat. Mutta nyyttärimeininki on ainakin tähän asti pidetyissä ex- tempore- pihajuhlissakin osoittautunut jotenkin luovemmaksi ja inspiroivammaksi ratkaisuksi. Eikä silloin kukaan yksittäinen jodu vastuuseen kauppareissuista tai raha- asioiden hoitamisesta. Myös siivoaminen käy jälkikäteen kuin käden käänteessä kunkin vastatessa omistaan. Kukaan ei joudu sotku- urakkaan yksin.

8. Tuhannen liikkeen haaste

Tässä juhannusvietettä jumppahullulle. Ota tavoitteeksi tehdä juhannusaaton aikana tuhat kehonpainoliikettä. Illalla olet varmasti palautusjuomasi ansainnut. Sopiviksi juhlapäivien jumppahaasteiksi olen havainnut myös esimerkiksi seuraavan urheilusuoritteen:

  • 80 burpeeta
  • 60 kyykyä
  • 40 punnerrusta
  • 500 m juoksua

Ja tämä niin monta kertaan kuin tunnissa ehtii.

TAI

  • 1,6 km juoksua
  • 100 leuanvetoa
  • 200 punnerrusta
  • 300 kyykkyä
  • 1,6 km juoksua

Eli niin sanottu Murph. Ja taas olet palautusjuomasi ansainnnut.

Siinäpä niitä. Vaihtoehtoja juhannuksen viettoon ilman kohtuutonta määrää vaivannäköä tai rahaa. Mihin vaihtoehtoon ikinä päädytkin (vaikka sinne oman mökin ulkovarastoa remppaamaan), nauti sydämesi kyllyydestä!

Vastaa