Hidasta elämää

Luovu näistä heti

music musical notes page paper

Vaatekaappisi ”Näihin mahdun joskus”- vaatekappaleet, kananmunankuorinta- automaatti, aromipesä ja se isovihan aikainen venäläinen takapuolenpäristin ovat tietenkin aivan itsestään selviä romukoppaan lähtijöitä. Mutta sen lisäksi kehotan luopumaan myös alla mainistemistani turhakkeista.

Teeskentely

Teeskentelmällä saatat saavuttaa unelmaduunin, arvostusta, asemaa, ihailua ja vaikka ja mitä mukamas ihanaa. Vaan onko teeskentelemällä saavutettu ansaittua? Ainakaan se ei ole aitoa. Ja tulet tuntemaan sen sielussasi ja omassa tunnossasi. Ellet ole psykoppaatti, narsisti, idiootti tai näitä kaikkia.

Rehellisyys maan perii. Se on vanha ja kliseinen sanonta ja voi saattaa sinun lievän mulkeron asemaan. En siis kehota sanomaan ihan mitä vaan sylki suuhun tuo. Mutta pöytien pyyhkiminen kissoilla, skumppakuplien puhkominen ja realiteettien räväyttely kollegoiden, lasten tai vaikka ystäviesi silmien eteen tuo elämääsi aitoa, rehellistä sisältöä, aitoja ja rehellisiä ystäviä sekä kestäviä arvoja.

kitten sitting on a wooden table with food
Photo by Nida on Pexels.com

Täysi kalenteri

Mittaan omaa arvoani vapaa- ajan määrällä. En vieroksu työntekoa. Haluankin peräti rakastaa sitä. Mutta se onnistuu vain, jos sen tekeminen on merkityksellistä, jos en ole työpaikalla korvaamaton ja jos työ ei täytä kalenteriani, yöuniani ja vapaa- aikaani. En odota, että kaiken pitäisi aina olla helppoa ja kivaa. Pääosan ajasta haluan kuitenkin nauttia siitä, mitä teen. Yhteiskunta ikävä kyllä arvostaa yhä raatamista, töihin tulemista pää kainalossa, makuupussin retuuttamista työpaikalle eli työntekoa yömyöhään, sähköposteihin vastaamista vapaa- ajalla, ylitöiden ylitsepääsemättömän ihailtavaa määrää, loputonta kiirettä ja päällekkäin olevia paskanjaunhantapalavereja tursuilevaa kalenteria.

Itse en ihannoi näitä asioita lainkaan. Tunnen myötätuntoa ihmisiä kohtaan, jotka retostelevät tällä kiireen ja korvaamattomuutensa määrällä huomaamatta kuitekaan olevansa ylipainoisia, väsyneitä, suorastaan uupuneita, koukussa tupakkaan ja poissaolevia perheensä luota. Ja lohduttautuvansa iltaisin pullollisella viiniä. Viikonloppuisin kahdella.

Olin itsekin ennen tällainen suorittaja. Tajusin kuitenki idioottimaisuuteni. Luovuin täydestä kalenterista ja vaikutus oli valtava. Tein nyt, kaksi vuotta myöhemmin KEDS- testin, joka mittaa uupumusta. Sain pistemäärän 5/54. Mikä tahansa pistemäärä, joka ylittää 19, antaa aihetta huoleen omasta jaksamisesta. Tein testin uudelleen peilaten tilannettani kahden vuoden takaiseen. Sain 45 pistettä. Olo on nykyään eksponentiaalisesti parempi. Käy tekemässä testi ja tyhjennä sen jälkeen kalenterisi. Heti.

desk calendar beside black click pen
Photo by Olya Kobruseva on Pexels.com

Tylsyyden pelko

Mitäs sitten, kun se kalenteri on tyhjä? Iskeekö aivan valtava tylsyys? No voi iskeäkin, mutta nauti siitä. Nauti hiljaisuudesta ja siitä, miltä hiljaisuus kuulostaa. Ala kuuntelemaan pääsi sisäisiä ääniä. Niillä voi olla ihan fiksuakin sanottavaa. Saatat tutustua oikeaan itseesi. Ja sitä kautta löytää tapoja täyttää aikaasi asioilla, mitä oikeasti haluat tehdä.

Luovuttuani kiireestä löysin elämään aivan valtavan määrän energiaa tehdä asioita, joista ennen en uskaltanut edes haaveilla. Aloin käyttämään vapaa- aikaani muuhunkin kuin sohvalla lojumiseen ja rentoutusviinin lipittämiseen. Poimin menneisyydestä minulle rakkaita harrastuksia ja elvytin ne. Aloin liikkumaan niin, että olen tällä hetkellä elämäni kunnossa. Aloin haaveilemaan uusista harrastuksista, uusien soittimien opettelusta ja uusien kädentaitojen omaksumisesta. Aloin tapaamaan enemmän ystäviäni ja syventämään ystävyyssuhteitani skumppakuplan ulkopuolelle. Aloin näkemään, mitä edessäni oli: Jumalattoman komean miehen (yhä, vaikka ollaan oltu jo yhdessä jo 12 vuotta) ja kolme käsittämättömän kompleksia ja ihanaa ihsmistaimea metkuineen ja mutkuineen.

Muiden miellyttäminen

Kilpailemme urheilussa, työpaikoista, penkkipunnerruksessa, jopa tyhmyydessä. Muita miellyttääksemme. Mutta tosiasiassa, mitä tahansa teetkin, teet sitä loppuppeleissä itseäsi varten. Ehkä jopa itsekkäällä tavalla ja itsekkästi ajatellen. Mutta entäpä sitten? Älä vertaile itseäsi muihin äläkä yritä päihittää heitä. Mietipä nimittäin: Jos kyykkäät saadaksesi somepyöreän pepun, teetkö sitä itsesi vai muiden vuoksi? Jos raadat töissä teetkö sitä miellyttääksesi muita vai nautitko siitä mukamas oikeasti? Jos retostelet ympäriinsä uusilla kalliilla ryjillä, teetkö sitä saavuttaaksesi muiden silmissä korkean statuksen? Vai nautitko siitä, että kaappisi, autotallisi, kotisi, mökkisi, veneesi ja varastosi tursuaa huollettavaa samalla kun pankkiappisi näyttää isoja lukuja vain lainaosiossa?

Ajelen vanhalla prutkulla ja aion potkia sen loppuun. Batman- trikoissani on reikä, mutta kuka sitä siellä puskassa juostessa tuijottaa? En juokse saadakseni edustavaa kuvaa itsestäni someen. Juoksen, jotta jaksan juosta myös eläkkeellä ollessani. Kalenterini on tyhjä, mikä antaa tärkeydessään pyöriville raatajille minusta laiskan vaikutelman. Autan jopa naapuria lastenhoidossa, sillä saan siitä itselleni hyvän mielen ja naapurini ehkä pitää minusta, en pelkästään miellyttääkseni häntä. Samalla toki naapuri pääsee lenkille. Olen onnellinen.

woman in black outfit sitting on red car
Photo by Ichad Windhiagiri on Pexels.com

Syyllisyys

Tehty mikä tehty. Olit mulkero. Mutta sinulla on mahdollisuus olla olematta enää. Toki kannattaa reflektoida omia toimiaan enkä missään tapauksessa oikeuta tyhmyyksiä. Mutta niiden perään vellominen ei palvele tarkoitusta. Myönnä virheesi rehellisesti. Pyydä anteeksi. Anna itsellesi anteeksi. Opi töppäilyistäsi ja kehu itseäsi kun ensi kerralla toimit viisaammin. Tee päätöksesi pystypäin ja pysy niiden takana. Anna anteeksi myös niille, jotka kokevat syyllisyyttä sinua kohtaan. He olivat mulkeroita, mutta ansaitsevat mahdollisuuden olla jotain muuta.

Kieltäydy myös potematta syyllisyyttä. Ystäväsi arvostaa sinua enemmän, jos kieltäydyt vahtimasta hänen kauhuiässään olevaa lastaan vedoten omaan mielenterveyteesi, kuin että hampaat irvessä suostut ja vihaat joka hetkeä. Voit ihan mielellään auttaa, kun lapsi ei enää tahallaan tai vahingossa satuta itseään tai kaveria tai riko taloasi. Huomasin myös, että alkaessani kieltäytymään ylimääräisistä nakeista sekä varjelemaan kalenteriani päällekkäisiltä tai turhilta kokouksilta, saavutin myös kollegoideni keskuudessan omaa sekä muiden aikaa ja ajankäytön taitoja sekä priorisointia arvostavan henkilön maineen.

Että sillä tavalla. Luovu näistä heti, alahan vaikka saman tien konmarittamaan ja pidä hauskaa sitä tehdessäsi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Captcha loading...