Oman maan mansikat

Voimabiisit eri elämäntilanteisiin: Ahdistus

backlit beach clouds dark

Ahdistus. Masennus. Potutus. Kaikkia meitä välillä veetuttaa syystä tai toisesta. Olen ajan saatossa oppinut, että ahdistuksenkin kanssa voi tuntea olevansa turvassa. Pitää antaa itsensä tuntea, oikein kunnolla. Monesti huomaan, että vaikka olen perusonnellinen, tunnen ahdistusta. Ja vaikka olen ahdistunut, olen silti onnellinen. Huolien, murheiden, sairauden keskellä sekä maailman kohtaloa pohtiessa synkistelen välillä perinpohjaisesti seuraavien biisien tahdissa. En siis tiedä, ovatko nämä voimabiisejä vai ahdistuksessa kieriskely- biisejä, mutta auttavat silti. Kurkkaa myös aiemmat voimabiisisarjan jutut rakkaudesta, lapsista, menetyksestä ja erosta.

1. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus: Surupuku

Jos oikeutta
enemmän vain nähdä saan,
voin verhoutua
Vaikka lumenvalkeaan. Mutta jos maailma jatkaa
pimeän matkan taivallusta,
ylläni on surupuku
ja surupuku on musta.

Tähän biisiin Timo Rautiainen on koonnut koko maailman ahdistuksen. Biisi on jo vanha, mutta sanoma on ajankohtainen. Kappaleen sanoja voi soveltaa vaikka ilmaston lämpenemiseen, ekokriisiin, poliittiseen valtapeliin, mustien oikeuksiin, ahneuteen, vallanhimoon ja Trumpiin. Pientä valonpilkahdusta kappaleessa kuitenkin on. Ties vaikka kuitenkin saisimme verhoutua lumenvalkeaan. Itselleni kappale edustaa loppupeleissä sittenkin toivoa, oikeutta, aivan päätöntä onnea ja lumenvalkeaa. Lue lisää, miksi.

2. Jenni Vartiainen: Keinu

https://www.youtube.com/watch?v=dzr1t5CccN4

Joka keinussa jumalten keinuu,
väliä taivaan ja helvetin heiluu,
hän kokee huiput ja kuilut kun keinuu.

Joka selässä ristinsä kantaa,
kohtalon haltuun itsensä antaa.
Hän kokee huiput ja kuilut kun keinuu.

Cheek on tehnyt tämän kappaleen kertomaan sairastamastaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Jenni Vartiainen tuo kappaleeseen dramatiikkaa, joka nostaa sen alkuperäisestä vielä ahdistavammalle tasolle. Ihailen sitä, miten jotkut esikuvat asettuvat esikuviksi myös vaikeille asioille. Mielenterveyden ongelmat ovat enemmän tai vähemmän tabuja. Väitän kuitenkin, että kaikki, myös ne joilla ei ole varsinaista diagnoosia, kärsivät ajoittain mielenterveyden horjumisesta. Sanotaan sitä sitten vaikka elämäntilannehullutteluksi. Itse ainakin allekirjoitan.

3. Rage: Empty hollow

https://www.youtube.com/watch?v=GT9XJk_xWig

I don’t live here.

I’m just like a stranger.

And my mind is

so full of hate and anger.

I can tell you

my life is just an empty hollow.

Nerokasta musiikin tekoa. Ja kaikessa ahdistuksessaan mielestäni yksi maailman ahdistavimmista biiseistä. Yhdessä draamaa tihkuvan sinfoniaorkesterin ja sydäntäsärkevän kitaran revinnän kanssa kappale saa selkäpiin tutisemaan. Viidestä osasta koostuva kappale on pitkä, mutta palkitsee lopussa. Open these soul cages and fill my blank pages. And love becomes my saviour, like notes that turn into music.

4. Mokoma: Lunnaat

Vaadit lunnaiksi kaikkea kaunista;
auringonnousuja, linnunlaulua.
Riistit minulta kohon kohdalta, survoit ne säkkiisi.
Kun vihdoin lähdit, et sanonut hyvästi.

Otit minut syliin,
puristit ja teit sen selväksi.
Otit minut syliin.
Että vierelläni hetken kulkisit.

Mokoman ”mielenterveyslevyltä” nimeltään Elävien kirjoihin lohkaistu Lunnaat kertoo kuvaavalla tavalla siitä kokonaisvaltaisesta otteesta, minkä mielenterveyden järkkyminen saa ihmisestä. Ja kun ote vihdoin hellittää, jää jäljelle ismisraunion rippeet kursittavaksi kasaan.

5. Rage: Black in Mind

I’ve seen it coming, it’s got to be.
No illusions at the turning of the century.
All our wishes – forever free –
all destroyed because somehow we lost the masterkey. Leaving my dreams far behind.
Got no ambitions in time. if only I’m so black in mind,

Tämä biisi ei tarjoa enää mitään toivoa. Ei pääsyä ulos. Pelkästään loputtoman pimeän. Nyt synkistellään!

6. Machine Men: The Cardinal Point

The future was full of choices.
But all chances fell to the waves – beneath a boat we built.
With our hands keeping us safe on the surface.
Broken plans were rusted by the tears of broken men.
We chose another journey after weeks.
We had sailed blind and astray.

Isäni oli laivanrakentaja. Ikävä kyllä hän rakentelee nykyään pilvilaivoja. Tämän biisin assosioin erittäin vahvasti hänen poismenoonsa. Muistan ajelleeni vanhempieni pihatietä kohti heidän taloaan takapenkillä pieni tyttäreni, silmäni sumeina surusta tämän lopullisen tapahtuman raadollisuuden edessä. Ahdistusta pahimmillaan.

7. Suburban Trube: While the World Awaits

You say it’s meaningless and that I fly too low.
It’s a waste of time and I have to let it go.
All the worn out memories spiced with fear.
Panic hits as the bruises won’t disappear.
The feeling’s too strong.

Maailma katselee julmana vierestä, kun viimeiset toivonrippeesi valuvat tomuna maahan. Kaikki, minkä eteen taistelit, oli turhaa. Ei edes kannata yrittää. Se olisi ajan tuhlausta. Joko iskee paniikki?

8. Sirenia: The Other Side

https://www.youtube.com/watch?v=njPWBTIv9qw

Sail away, my little sister,
sail away to the other side.

Sail away, my little sister,
sail away far into the night.
Where time seems much better
than this void called life

Sireniaa kuuntelin paljon aikana elämässä, jolloin oli vähän vaikeaa. Käsittelin esimerkiksi isäni poismenon aiheuttamaa tyhjiötä tämän bändin hulluutta hipovan melankolisten ja ahdistuneiden lyriikkojen kautta. Siihen aikaan laulut olivat lohduttavia ja antoivat mahdollisuuden oikein kieriskellä surussa ja kauhussa. Sitä tarvitsin silloin. Se oli tapani työstää. Jotenkin ahdistavien narunjatkekappaleiden avulla sai ulkoistettua tuskan helpommin käsiteltävään muotoon. Jälkeen päin kesti monta vuotta, että pystyin palaamaan noihin kappaleisiin. Nyt ne herättävät mielessä haikeutta. Aika vie pahimman terän kivulta.

9. One Republic: All the Right Moves

Do you think I’m special, do you think I’m nice?

Am I bright enough to shine in your spaces?

Between the noise you hear and the sound you like,

are we just sinking in the ocean of faces?

Pärstäkertoimella pääsee ja rahalla saa. Jos tunnet oikeat tyypit ja annat niille vähän sitä, mitä he haluavat, niin maailma on sinun. Jos et, olet mennyttä. Kappaleen voi tulkita kertovan yhteiskunnan kieroutuneisuudesta ja ihmisten eriarvoisesta asemasta.

10. Juha Tapio: Koneeseen kadonnut

Koneeseen kadonnutta,
ei voi takaisin saada.
Kulutettu, käytetty
ruokkimaan ympyrää.

Luotettu ehkä liikaa
siihen, että aika korjaa.
Se minkä vuoksi nähtiin
niin kovin paljon vaivaa, että hajalle saatiin
se, mikä kauniiksi tarkoitettiin

Alun perin Apulannan kappale Koneeseen kadonnut on saanut ripauksen lisädramatiikka tunteiden tulkki- Juha Tapion hyppysissä. Kappaleeseen voi samaistua kuka tahansa, joka kokee itsensä ulkopuoliseksi ja laiskaksi hylkiöksi yhteiskunnassa, jonka toiminta perustuu päättömälle suorittamiselle ja loputtomalle oravanpyörällle. Kertakäyttöresursseille, jotka voi korvata uusilla, kun ne on ajettu loppuun.

Jos ei tätä juttua aloittaessa ahdistanut, nyt varmaan vähäsen. Mikä biisi saa sinut ulkoistamaan ahdistuksen siedettävään muotoon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Captcha loading...