Hidasta elämää

Kestävä ja minimalistinen joulukalenteri

advent architecture blur business

Joulukalenteri on ihana ajatus ja kyllähän sellainen kuuluu olla. Niin aikuisilla kuin lapsillakin. Valitettavan usein kyseinen joka vuoden piriste on kuitenkin väkinäisesti väännetty, täynnä tarpeetonta rojua ja lisäksi kokonaisuudessaan jätettä. Jos kalenteri ylipäätään on niin sanottua käyttötavaraa eli suklaata, kosmetiikkaa, kondomeja tai sipsejä, ei niiden valmistuksessa olla välttämättä kuitenkaan ajateltu kestävyyttä, kierrätettävyyttä tai luonnonmukaisuutta. Nappaa tästä kuitenkin ideat kestävempiin ja aineettomiin joulukalentereihin!

1. Valokuvat

Kerää vuoden varrelta tai vaikka pidemmältäkin aikaväliltä rakkaimmat valokuvasi ja tee niistä kalenteri. Kuvat voi esimerkiksi järjestellä seinälle kuusen muotoon tai ripustaa oksiin roikkumaan pyykkipojilla.

grayscale photo of old pictures
Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

2. Puuhapurkki

Taittele purnukkaan 24 lappusta, joissa kaikissa on joku puuha. Hyviä esimerkkejä on piparien leivonta, leffailta, metsäretki, olkkaritelttailu, takkahuonepiknik, ruokapöytäpingisturnaus tai vaikka sushi- buffa itse tehden.

3. Reseptit

Jokainen päivä luukusta paljastuu resepti uuteen ruokaan, jota ennen ei olla kotona kokkailtu. Reseptit voi laittaa järjestykseen siten, että tulevan vuoden jokaiselle kuulle on kaksi reseptiä. Resepteissä otetaan tietysti huomioon vuodenaika, kyseisen kuukauden juhlapyhät perinneherkkuineen sekä tietenkin satokauden raaka- aineet.

4. Väärinpäinkalenteri

Kalenterin tarkoitus on lahjoittaa sen sijaan, että itse saa yllätyksen. Joka päivä laitetaan purkkiin kolikko tai seteli ja lopuksi kertynyt summa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Yhtä lailla voi kerätä leluja toimitettavaksi päiväkotiin, vaatteita vietäväksi kierrätykseen tai kuivia ruoka- aineita toimitettavaksi niitä tarvitseville tahoille.

cash currency dollar finance
Photo by Miguel Á. Padriñán on Pexels.com

5. Kirjavinkki joka päivälle

Lukeminen. Ehkä neulomisen, juoksemisen ja syömisen lisäksi maailman suurimipia nautinnonlähteitä. Laadi vaikka lukutoukalle puolisollesi tai lapsellesi kalenteri, jossa jaat joka päivä kirjavinkin. Kalenteri voi olla askarreltu kirjan muotoon tai toimia vaikka lappu purkissa- menetelmällä.

small stack of books placed on fuelwood pile
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

6. Herkkukalenteri

Kalenterilla voi olla teema, esimerkiksi vegaaninen herkkukalenteri, luomuherkkukalenteri, zero- waste- herkkukalenteri…Vain mielikuvitus on rajana. Myös itse tehtyä kannattaa suosia vaikka ymmärrän toki ruuhkavuosissa painivan jouluttajan haasteen toteuttaa itse tehtyjä herkkuja joka päivälle. Painoittaisin kalenterissa joka tapauksessa roskattomuutta ja muovittomuutta. Puolisoni on esimerkiksi oluen ystävä ja olenkin toteuttanut hänelle monena vuonna olutkalenterin. Siihen voi valita vaikka pienpanimoiden luomuoluita kierrätettävissä pulloissa ja paketoida ne vaikka sanomalehtipaperilla ja juuttinarulla.

7. Jatkokertomus

Tämän aion itse toteuttaa jonain jouluna. Helpoin versio on ottaa käyttöön jo olemassa oleva tarina, mutta haaveilen joulukalenteritarinan kirjoittamisesta itse. Ideana on siis, että jokaisesta luukusta paljastuu osa jatkotarinaa, joka huipentuu loppukohtaukseen aaton aamuna.

black and red typewriter
Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

8. Tavarankarsintakalenteri

Yleiseti ottaen olen sitä mieltä, että kestävin valinta on esine tai asia, joka kotoa jo löytyy. Eli tavaran karsiminen tai heittäminen vain tavaran vähentämisen vuoksi ei aina välttämättä palvele kestäviä arvoja. Mutta meneekö hermot roinan määrään kotona? Joulukalenteriin voi myös ovelasti piilottaa jokaiselle päivälle tehtävän liittyen kodin tavaramäärän vähentämiseen. Alla on ideoita päivittäisille tehtäville. Vastaavasti kalenterissa voisi soveltaa Joshua Fields Millburnin ja Ryan Nicodemuksen kehittämää minimalismipeliä https://www.theminimalists.com/game/. Pelin ajatus on karsia kuun ensimmäisenä päivänä yksi tavara, toisena kaksi jne.

  1. Hankkiudu eroon parittomista sukista.
  2. Siivoa eteisen ryjälaatikko.
  3. Käy läpi kummalliset paperipinot.
  4. Peru sähköpostiisi tulevat uutiskirjeet.
  5. Hävitä vanhentuneet meikit.
  6. Hävitä johdot ja kaapelit, joita et enää tarvitse tai joiden käyttötarkoitusta et enää edes tiedä.
  7. Luovu kannettomista eväsrasioista.
  8. Karsi lasten vaatekaapeista pieniksi jääneet vaatteet ja kierrätä ne.
  9. Kierrätä varapippuri- ja suolasirottimet ja niiden varasirottimet.
  10. Kierrätä kengät, joihin mahduit kymmenen vuotta sitten vaikka ne silloinkin olivat jo epämukavat.
  11. Siirry musiikissa ja elokuvissa digiaikaan, eli karsi DVD- ja CD- tai peräti VHS- kokoelmaasi.
  12. Hävitä ”näppärät” säilytysjärjestelmät, nehän vain kumuloivat kamaa.
  13. Vie pienelektroniikkakierrätykseen vanhat puhelimet.
  14. Kierrätä kaikki tuplakappaleet hiusharjoista, paistinlastoista, kynsisaksista ja muista pikkuesineistä, joita huushollista todennäköisesti löytyy useammat.
  15. Hankkiudu eroon homeisista kylpyleluista.
  16. Vie apteekkiin vanhentuneet lääkkeet.
  17. Siivoa jääkaapista homehtuneet salsanjämät ja muut parhaat päivänsä nähneet avatut purkit. Pidä jatkossa huoli, ettei ruokahävikkiä pääse syntymään.
  18. Kierrätä rumat mainoskahvikupit.
  19. Hankkiudu eroon vanhoista kouluprojekteistasi.
  20. Anna naapurin pikkulapselle kirjat, joita omat lapsesi eivät enää lue.
  21. Hävitä vanhat kanta- asiakaskortit, hissiliput ja leimojenkeräyskortit.
  22. Hävitä (kierrätykseen) vanhat pakkauslaatikot.
  23. Vie kierrätykseen laskettelusukset ja snorkkelit, joita et kuitenkaan käyttänyt alkuinnostuksen jälkeen.
  24. Nauti perheesi kanssa jouluaatosta!

Että sillä tavalla. Siinä ideat ideat kestävempiin ja aineettomiin joulukalentereihin :)!

Vastaa