Hidasta elämää

Miten yksinkertaistaa elämä pieni askel kerrallaan?

white book on white textile

On olemassa satoja tapoja yksinkertaistaa elämänsä. Yksikään tavoista ei ole oikea tai väärä vaan kukin löytäkööt oman tiensä. Sen tiedän, että jos yrittää implementoida kaikki sata tapaa päivittäiseen palettiinsa kerralla, on lopputulema lähempänä uupumista kuin yksinkertaisempaa elämää. Alla voit kuitenkin lukea minun vinkkini miten yksinkertaistaa elämä. Otin vinkit käyttöön yksi kerrallaan useamman vuoden aikana. Lopputulema on aika hyvä.

1. Tavaran raivaus

Teimme perheeni kanssa Konmari- tyyppisen tavaranraivauksen kuopuksemme vauvavuonna. Olimme muuttaneet puolisoni kanssa yhteen muutama vuosi aiemmin ja kahdesta kodista tavaraa oli kasaantunut yhteen kotiin satoja muuttolaatikollisia. Nyt olimme muuttamassa uudelleen ja otimme tavoitteeksi saada viiden ihmisen kaikki rojut 70:een muuttolaatikkoon. Ja mitään irtonyssyköitä tai – pussukoita ei sallittu. Irtorojuina sallittiin vain pyörät, viherkasvit, taulut ja soittimet. Urakka oli valtava. Tavaraa lähti kierrätykseen tai uusille omistajille 14 farmarillista. Metodina käytimme Konmari- menetelmään, jossa tavarat käytiin kategorioittain läpin. Emme todellakaan kuitenkaan Konmarin oppien mukaan jäänet kyselemään kultakin esineeltä tuottaako se iloa vaan puntaroimme sen tarpeellisuutta, oikeaa kokoa ja rikkinäisten kohdalla korjattavuutta. Ja mikä autuus ja selkeys koittikaan kun kaapit teivät enää tursuilleet kamaa, mitään ei tarvinnut etsiä ja kaikkialla oli väljää.

woman inside a closet
Photo by Ron Lach on Pexels.com

2. Työelämän myllerrys

Lievän uupumuksen ja pitkän pohdinnan, pähkäilyn ja analyysin tuloksena päätin vaihtaa työpaikkaa. Samalla vaihdoin alaa insinööritieteiden sisällä. Esimiesvastuu, iltatyöt, lukemattomat sähköpostit, suuren konsernin byrokratia ja haasteellinen asiakaskunta vaihtui kertaheitolla ennalta- arvattaviin työaikoihin, helpompaan asiakaskuntaan, excelöintiin, pikkufirman helppouteen ja vapaisiin iltoihin. Ei huono vaihtoakuppa.

3. Vapaa- ajan ”kiire”

Yksinkertaistaminen saattaa parhaimmillaan johtaa runsauteen. Kun luopuu asioista, jotka eivät tuota lisäarvoa eivätkä mielihyvää, täyttyy vapaaksi jäänyt aika merkityksellisellä tekemisellä. Näin kävi minulle. En voisi enää kuvitella ehtiväni vetämään töissä iltakokouksia, sillä iltani ovat aivan täynnä ohjelmaa. Ne täyttyvät Mozartin pianokonserton kesyttämisellä, sellonsoiton opettelulla, lapseni opastamisella pianonsoiton alkeisiin, toisen lapseni koluprojektien tuuppimisella eteenpäin, kolmannen lapseni kanssa kokkaillessa, haban kasvatuksella ulkokuntosalilla, sprinttitreeneissä, naapurin kanssa kalliokaljoilla, takapihan kesäkurpitsapenkin kukkien ihailulla, sohvaperunoidessa, lätkäjätkäni lätkäpeleissä, pilatesmaratonilla ja milloin milläkin.

woman teaching a girl to play the cello
Photo by Yan Krukau on Pexels.com

4. Kapselivaatekaappi

Vaatekaapissani on noin 70 vaatekappaletta poislukien treenivaatteet, kalsarisukkaosasto, kengät ja ulkotakit. Vähemmälläkin pärjäisi mutta keskimäärin veikkaan että keskiarvorouvashenkilöllä on vaatteita aika paljon enemmän. Itsellänikin oli satoja ennen karsimista ja röykkiön järjestäminen mihin tahansa kaappin oli aivan mahdotonta. Kapselivaatekaapin idea on, että vaikka silmät ummessa ottaisi kaapista ylä- ja alaosan, ne sopivat yhteen. Lisäksi kyseisten vaatekappaleiden ottaminen kaapista silmät ummessa onnistuu, koska tiedät tarkalleen missä ne ovat. Helpottaa joka- aamuista vaatekriisiä ja vaatekaapin pitämistä järjestyksessä. Lisäksi, jos sinulla on kaksi täydellistä mekkoa, voit valita juhliin niistä kahdesta säähän ja tilaisuuteen sopivamman sen sijaan, että kahlaat ryttyjä läpi kaapista ja päädyt kuitenkin ostamaan uuden. Ei myöskään ole mitenkään halveksuttavaa tai noloa käyttää samaa mekkoa kaikissa juhlissa tai samoja vaatteita joka päivä töissä. Päinvastoin.

Haaveilen siitä, että tämä kapselini olisi myös planetaarinen. Eli sen muodostuksessa olisi otettu huomioon vaatteiden alkuperä, materiaalit, valmistusolosuhteet, kestävyys ja kierrätys jokaisen vaatekappaleen osalta maapallon terveys huomioiden. Tällä hetkellä kaappini on menossa planetaariseen suuntaan siinä mielessä, että käytän vaatekappaleet loppuun ja korjaan niitä niin kauan, kuin se on mahdollista. En myöskään osta mitään uutta kunnes on tarve ja uusia ostaessa pyrin ottamaan huomioon edellä mainitut seikat sekä mieluiten hankkimaan kierrätystuotteita.

5. Terve laiskottelu

Koska edellinen kohta, minun pyykkejäni kasaantuu viikossa noin alle puoli koneellista lähinnä treeni- ja alusvaatteiden nimissä. Miksi siis minä olisin se, joka pesee ne kaikki viisi muuta koneellista muiden kerran päällä olleita farkkuja ja huppareita ja kuivaa ja taittelee ne? En suostu. En myöskään suostu ”Mitä tänään syötäisiin onko joku käynyt kaupassa no pitäiskö entiiä?” -rumbaan kun siltä voisi välttyä ateriasuunnitelulla ja keskitetyllä kaupassa käynnillä. Teen nelipäiväistä työviikkoa, joten monesti oletetaan minun käyttävän vapaat perjantaiaamupäiväni kaiken maailman kotinakkeihin tai muuhun metahömpötykseen. Noh, käytän jos huvittaa ja joskus saattaa jopa huvittaa. Useinmiten huvittaa kuitenkin pitkä lenkki, se Mozartin pianokonsertto tai salahampparit lapsilaumani kanssa koulupäivän päätteeksi.

building with laundry outside
Photo by Max Mishin on Pexels.com

6. Ruokailutottumukset

En siis ryntää työpäivän päätteksi kauppakaaokseen miettimään nälkäpäissäni mitä syötäisiin. Ihannetilanteessa, joka ei siis aina toteudu, suunnitelemme ateriat valmiiksi, teemme isoja annoksia, joista riittää myös seuraavalle päivälle, vältämme viimeiseen asti hävikkiä ja teemme paljon ”Mitä kaapista löytyy”- ruokia. Yllättävän monta (erään tekemämme haasteen mukaan peräti 14) ateriaa saa aikaiseksi jo olemassa olevilla pakastimen, kuiva- ainekaapin ja hevilaatikon aineksilla. Olen myös itse siirtynyt pääosin vegaaniin ruokavalioon vaikuttaen tällä tavalla terveyteeni, ilmastoon sekä eläinten oikeuksien toteutumiseen. Lue lisää:

https://primeradama.fi/syomisen-ihana-helppous/

https://primeradama.fi/vegaaniksi/

7. Alkoholisuhteen muuttaminen

Kuinka vapaata elämä onkaan, kun ei istu enää skumppakuplassa. Vähensin alkoholinkäyttöä ensin rajusti, sitten lopetin lähes vuodeksi kokonaan ja nyttemmin juon harvoin ja vähän. Kaipaan skumppahuppelia silloin tällöin mutta sen lieveilmiöitä en lainkaan. Olen vapaa krapuloista, vapaa aivosumuista, vapaa siitä, että joutuisin suunnitelemaan elämistäni tulemistani ja menemistäni sen mukaan olenko mahdollisesti huppelissa tai darrassa. Lisäksi olen vapaa olemaan oma itseni ja ihan vaan vapaa. Lue lisää:

https://primeradama.fi/sober-curious/

https://primeradama.fi/viinipaivakirja/

https://primeradama.fi/voiko-viinien-harrastaminen-olla-verhoiltua-riippuvuutta/

Nämä ovat näin jälkeenpäin ajateltuna aika suuria muutoksia. Yhtäkään en kadu ja kaikkien eteen näkemäni vaiva oli sen arvoista. Uskon, että pienemmilläkin mylleryksillä saa aikaa jo suuria muutoksia kohti yksinkertaisempaa elämää.

Vastaa