Minimalismikin voidaan viedä äärimmäisyyksiin ja minimalistitryhittäjät saattavat kehittää itselleen aatteesta jopa pakonomaisen ja uupumusta aiheuttavat addiktion. Ehkä siksi, että mallia on otettu ääriminimalisteilta, jotka elävät kymmenellä tavaralla ja kaksilla kalsareilla asuntoautossa. Tai on lähdetty soitellen sotaan tuoreimman muotivillityksen perässä ajattelematta sen enempää aatteen tarkoitusta itselle elämäntapana. Omasta mielestäni minimalismia voi kuitenkin muokata itselleen sopivaksi kokeillen pala kerrallaan, että miltä se juuri sinun minimalismi näyttää. Tähän päädyin minäkin jokusen ylilyönnin jälkeen. Poimi vinkit, miten.
Älä rysäytä kerralla.
Minimalistin koti on tyhjä eikä siellä ole värejä. Työpaikka on dumpattu, vaatteet ovat kapselissa ja ystäväpiirikin on konmaritettu. Vihkisormusta myöten kaikki henkilökohtaiset ja tunnearvoa omaavat roippeetkin on roskistettu jo aikapäivät sitten. Ruokavalio koostuu salaatinlehdistä ja banaaneista eikä juodakaan voi muuta kuin vettä. Patjakin lähti, samoin hammasharja. Mitäpä noilla tekee? Ei ihme, että tuntuu tyhjältä. Älä tee tällaista maksimaalista kertaraivausta. Se vaan on liikaa.
Olen vaihtanut työpaikkaa, karsinut tavaroita, luopunut aktiviteeteista, lopettanut viininlitkimisen ja siirtynyt pääosin kasvispohjaiseen ruokavalioon. Tilalle on tullut uusia juttuja ja iso kasa energiaa. Muutoksen tekeminen kesti kuitenkin makustellen ja tunnustellen vuosia ja olen itselleni yhä armollinen, jos lautaselle eksyyksin pihvi tai ostan uusia vaatteita.
Keskity siihen minimalismin osa- alueeseen, mikä tuntuu omalta
Kyllä, karsin tavaroita monta autolastillista. Kaapeissani on nykyään tilaa. Mutta sisustukseni on suorastaan maksimalistinen. Se tursuilee värejä, koriste- esineitä, kasveja, tauluja ja tunnearvoa omaavia muistoja. En halua hankkiutua niistä eroon. Kokeilin sitäkin alkuhuumassa, mutta myönnän kaipaavani valokuva- albumeitani sekä jopa joitain vaatekappaleita. Minulle minimalismi ei siis ole tatamipatja tyhjässä huoneessa. Se on enemmänkin turhan karsimista siksi, että elämässä olisi tilaa merkityksellisyydelle. Et siis ole huono minimalisti, jos et ole oppikirjojen mukaan täydellinen sellainen. Valitse minimalismin aatteistosta ne, jotka sopivat sinulle parhaiten. Ja nuku ihan hyvällä omallatunnolla pehmeässä jenkkisängyssä pehmolelukasasi kanssa.
Säilytä tunnearvoa sisältävät rojut, jos haluat.
Kuka sanoo, että tunnarvoa omaavat esineet, lahjat, valokuvat, rakkauskirjeet, korut ja matkamuistot pitäisi konmarittaa? Jos haluat pitää ne, pidä ne. Ne eivät tee sinusta turhanpäiväisyyksien keräilijää, menneissä roikkujaa tai tavarariippuvaista. Niissä on sinun muistojasi ja ne ovat sinulle tärkeitä.
Minimalismi ei tarkoita tylsyyttä. Pidä turkoosi sohvasi.
Skandinaavinen minimalismi tuntuu perinteisesti tarkoittavan valkoista kotia, jossa on korkeintaan beiget tai harmaat sisustustyynyt. Ja mikäpä siinä, jos tuo värimaailma on mieleesi. Meillä ei kuitenkaan ole kotona juurikaan mitään monokromaattista. Värejä on sekoiteltu sen enempää piittaamatta siitä, mitkä sopivat yhteen ja mitkä eivät. Värien runsaus ei minun silmääni haittaa. Värittömyys haittaisi. Sohvani ei ole turkoosi. Mutta kaappini on. Toinen kaappini on tummansininen.
Pidä keittiögadgetit, jos ne helpottavat elämääsi.
Minimalistit kehottavat luopumaan riisinkeittimestä, vohveliraudasta, leivänpaahtimesta, vedenkeittimestä, tehosekoittimesta ja tuplakappaleista paistinlastoja ja perunankuorintaveitsiä. Vaan jos keität riisin keittimessä ja olet himoleipoja, älä nyt ainakaan riisinkeittimestä ja tehosekoittimesta luovu. Me kuorimme perunoita yhdessä ja meidän hermot menisi, jos se ainoa paistinlasta olisi tiskikoneessa kun sitä tarvitaan. En myöskään luovu leivänpaahtimesta. Monitoimikoneesta, vedenkeittimestä, mehustajasta ja leipäkoneesta olemme sen sijaan luopuneet. Jos joku vimpain helpottaa elämääsi, pidä se. Myös se tuplakappale.
Jos seitsemät Batmanhousut helpottavat liikuntaharrastustasi, pidä ne. Hanki yhdet lisää.
Konmaritin aikanaan urheiluvaatteeni kahteen paitaan ja kaksiin trikoisiin. Kyllä se vaatekaapin liikuntahylly tuntui mukavan väljältä. Vaan vaikeaa se oli. Ja melkoista pyykkirumbaa. Tykkään vetää vapaapäivinä heti aamusta liikkavaatteet päälle, jottei tarvitse vaihtaa vaatteita myöhemmin. Liikun lähes joka päivä, en siis halua vetää heti aamusta hikisiä kamoja päälle. Lojun myös usein iltaisin sohvalla Batman- housuissa. Nyt minulla on viidet trikoot, viisi paitaa ja ainakin neljä toppia. Saatan hankkia vielä ainakin yhden topin. Sanotaan, että uudet ihanat treenivaatteet innostavat liikkumaan. Itse olen sitä mieltä, että jos tarvitset upouudet muotibatmanit liikkuaksesi, on motiivisi väärä. Mutta puhtaat ja ehjät vaatteet kyllä helpottavat harrastusta.
Jos kapselivaatekaappisi koostuu mustasta ja harmaasta, lisää sinne pinkkiä ja oranssia.
Vaatekaappia koskee mielestäni sama kuin sisustusta. Jos ei harmaa miellytä, lisää väriä. Kapselivaatekaapin yksi ohjeista tuntuu olevan suositus käyttää yhtä tai kahta pääväriä, jotka ovat usein farkunsininen, beige tai musta, riippuen siitä minkävärisiä alaosia käytät. Väripalettiin lisätään sitten yksi tai kaksi tehosteväriä oman mieltymyksen mukaan. Minulle ongelma muodostuisi jo siitä, etten osaisi päättää tuota tehosteväriä. Vaatekapissani on noin 80 vaatekappaletta, eli kappalemääräkin on kaukana ääriminimalistisesta kapselista. Värejä löytyy joka lähtöön. Ja jos joku nyt sattuu olemaan sitä mieltä, ettei tumma liila sovi tällaiselle kylmää kesää värikartalla edustavalle, niin olkoon hän sitä mieltä. Joskus toivon, että näyttäisin Pinterest- ihanteen mukaiselta pariisilaisneitokaiselta. Mutta käytännön tasolla toive jääköön toiveeksi. Olen sporttinen farkkutäti enkä pariisittareksi muutu.
Tavaroita vai aatteita? Vai molempia?
Yllä olen keskittynyt minimalismin tavarapuoleen. Mielestäni ehkä tavaroita enemmän minimalismi on kuitenkin elämäntapa ja aate. Omalla kohdallani suurimpia minimalismin ilmentymiä ovat oman alkoholisuhteen muuttaminen, eläinkunnan tuotteiden karsiminen hyvin minimalistiseksi planeetan, eläinten ja oman hyvinvoinnin vuoksi, työuran uudelleen tutkailu siten, ettei se enää uuvuta minua sekä sen myötä ylijäävän ajan ja energian käyttäminen minulle merkityksellisiin asioihin. Eli mielestäni sinäkin voit olla minimalisti, vaikka tavaramääräsi kertoisi sinusta jotain aivan muuta.